Objavljena lista 1000 najboljih sveučilišta, Hrvatska stoji očajno

Objavljena lista 1000 najboljih sveučilišta, Hrvatska stoji očajno
Foto: Hina, Screenshot:QS World University Rankings

SVEUČILIŠTE u Zagrebu zabilježilo je blagi rast na najnovijoj ljestvici kvalitete QS World University Rankings i nalazi se na zbirnoj poziciji između 751. i 800. mjesta, dok je na prošloj bilo između 801. i 1000. mjesta. 

QS World University Rankings godišnja je publikacija u kojoj se svjetska sveučilišta rangiraju prema kvaliteti. Njezino šesnaesto izdanje danas je objavila tvrtka za globalnu analizu visokog obrazovanja Quacquarelli Symonds (QS). Na ljestvici je tisuću najboljih svjetskih sveučilišta.

305. u Europi

Sveučilište u Zagrebu sada je prvo u Hrvatskoj i jedino hrvatsko na toj ljestvici te 305. u Europi. Na istoj je poziciji sa Sveučilištem u Mariboru, dok je Sveučilište u Ljubljani pozicionirano između 591. i 600. mjesta, a bilo je između 651. i 700. Sveučilište u Beogradu nalazi se između 801. i 1000. mjesta, kao i na prošloj ljestvici. 

Prvi MIT

Prvo mjesto na ljestvici kvalitete zauzeo je Massachusetts Institute of Technology (MIT) već osmu godinu. Na drugom i trećem mjestu također su američka sveučilišta, Stanford i Harvard.

Najbolje europsko i britansko sveučilište je Oxford, koji se popeo na četvrto mjesto, a njegov ''sunarodnjak'' Cambridge pao je na sedmo.

Najbolje sveučilište kontinentalne Europe je ETH Zuerich, koje se popelo na 6. mjesto - najviše ikad.

Dva najbolja azijska sveučilišta ponovno su u Singapuru: National University of Singapore i Nanyang Technological University, oba na 11. mjestu. U Latinskoj Americi najviše rangirano sveučilište je Universidad de Buenos Aires koje zauzima 74. mjesto.

Prilikom rangiranja QS u obzir uzima šest pokazatelja: akademski ugled, ugled kod poslodavaca, citiranost po fakultetu, omjer studenata i nastavnog osoblja, udio međunarodnog fakultetskog osoblja i udio međunarodnih studenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara