Objavljena posljednja kolumna nestalog saudijskog novinara

Objavljena posljednja kolumna nestalog saudijskog novinara
Foto: EPA

WASHINGTON Post objavio je zadnju kolumnu nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Urednica Karen Attiah objasnila je kako je čekala s objavom jer je do sada mislila da će im se novinar javiti, piše CNN.

„Moram prihvatiti, on se više nikada neće vratiti kod nas i ovo je zadnji njegov članak koji uređujem. Ova kolumna savršeno opisuje njegovu predanost prema borbi za slobodu arapskog svijeta. Za tu slobodu očito je dao i svoj život“, napisala je urednica Washington Posta Karen Attiah.

Kolumna o slobodi medija i govora

Jamal Khashoggi u svojoj je zadnjoj kolumni progovorio o nedostatku slobode govora i medija u arapskom svijetu. Smatrao je da većina populacije „ne može na pravilan način navesti probleme koji utječu na njihov svakodnevni život, a kamoli o tome progovoriti javno“. Mnogi su se građani tijekom Arapskog proljeća nadali da će se napokon osloboditi strahovlade i dominacije vlasti te stalnog cenzuriranja medija i informacija koje su provodili političari, napisao je Khashoggi, no to se nije dogodilo.

Javna kritika princa Mohammeda bin Salmana

Neki analitičari trenutne političke situacije na tom području, poput novinara New York Timesa Toma Friedmana, doživjeli su saudijskog princa Mohammeda bin Salmana (poznatijeg po svojim inicijalima MBS) kao pozitivnu političku figuru koja je najavila povratak umjerenom islamu i čije su izjave odudarale od dugogodišnje ultrakonzervativne politike te zemlje.

No, Khashoggi, za čije se navodno ubojstvo sumnjiči prinčev uži krug, imao je drugačiji stav. U kolumni, koja je objavljena u rujnu prošle godine, napisao je kako je MBS obećavao socijalne i ekonomske reforme, no radio upravo suprotno – gušio je svaku moguću pobunu ili javno neslaganje s njegovom politikom.

U svojoj je zadnjoj kolumni upozorio da se ''arapski svijet suočava sa svojom vlastitom verzijom Željezne zavjese koju nisu nametnuli vanjski čimbenici, već unutarnja borba za vlast i moć''.

Posljednju kolumnu saudijskog novinara Jamala Khashoggija možete u cijelosti pročitati ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara