Objavljena šesta knjiga "Junaci Domovinskog rata" Davora Runtića

OBJAVLJENA je šesta knjiga biblioteke "Junaci Domovinskog rata", publicista Davora Runtića, koja sadrži 14 ratnih priča iz Domovinskog rata.

Posebnu pozornost u najnovijoj knjizi (104 str.) pobuđuje svjedočanstvo o Vinku Čičku, koji je iz Kupresa 1958. došao u baranjsko selo Karanac, gdje se oženio i dobio tri sina.

Kad su pobunjeni Srbi uz potporu JNA sredinom kolovoza 1991. preuzeli nadzor nad Karancom i protjerali sve nesrpsko stanovništvo, Vinka i sinove, koji nisu htjeli napustiti mjesto, 1. listopada 1991. odvela su dva policajca i dvije osobe u maskirnim prslucima na "informativni razgovor" u "stanicu milicije" u Karancu,

No umjesto u policijsku stanicu, kako se navodi u knjizi, odvedeni su na napuštenu farmu Sudaraš, gdje su vjerojatno nakon teška mučenja i ubijeni.

Žene iz obitelji Čičak tražili su svoje muževe, ali su grubo odbijane s prijetnjama da se što prije odsele iz Baranje, jer tu nemaju što tražiti.

Kad je jedna od nevjesta, Jadranka, otišla 26. studenoga 1991. u Beli Manastir kako bi dobila isprave da može otići u progonstvo, pozvana je u tzv. Štab teritorijalne obrane, gdje joj je Radovan Radovanović priopćio da su pronađena mrtva tijela Vinka, Ivana, Ante i Mate Čička.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela četvorice Hrvata dovezena su u Karanac i bilo je strogo zabranjeno otvoriti lijesove. Pokopani su 27. studenoga 1991. na mjesnom groblju u Karancu, nakon čega je Jadranka sa sinom s jednom od brojnih prognaničkih skupina otišla u Madžarsku. U progonstvu je ostala do 1998., kad joj je nakon reintegracije dopušten povratak u selo.

Za taj teški zločin nad obitelji Čičak, kako navodi autor, iako je i službeno pokrenuta istraga protiv "nepoznatih počinitelja", krivac je još nekažnjen, a "komšije" koje nisu bile izravno umiješane u ubojstvo šute.

Šesta knjiga biblioteke "Junaci Domovinskog rata", treća u ovoj godini, objavljena u nakladi "Neobične naklade" iz Vinkovaca, izišla je uz potporu Ministarstva kulture.

Biblioteka koje je objavljivanje počelo prije godinu dana sadržavat će oko 500 priča o junacima Domovinskoga rata u 30 knjiga.

(Hina) xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara