Objavljena snimka brutalnog napada na mlade Srbe u centru Vukovara

Objavljena snimka brutalnog napada na mlade Srbe u centru Vukovara
Screenshot: YouTube/ Novosti

NA MLADIĆE u dobi od 24 i 29 godina u četvrtak je u centru Vukovara nasrnulo više osoba, a u isto vrijeme u restoran Mornar ušla su dvojica muškaraca pozdravljajući sa "Za dom spremni", pišu Novosti.

Riječ je o, pišu Novosti, mladićima srpske nacionalnosti.

Na mladiće je oko podne na Trgu Republike Hrvatske, u neposrednoj blizini Gradske vijećnice, nasrnulo više osoba, a prema još uvijek neslužbenim informacijama, riječ je o pripadnicima jedne navijačke skupine.

Kako poručuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, mlađi je prevezen u Opću županijsku bolnicu Vukovar, gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozljede, a stariji nije ozlijeđen.

Večernji list doznaje da je policija zbog napada privela više osoba te pronašla kombi zagrebačkih registracijskih oznaka kojim su, prema sumnjama, osobe koje su izvršile napad došle u Vukovar.

Vijećnik: Mladića su napali i prije nekoliko mjeseci

Srđan Kolar, vukovarski gradski vijećnik SDSS-a, u izjavi za Novosti kaže da je mladić koji je ozlijeđen već jednom bio meta napada navijačke skupine BBB ispred vukovarskog kafića, i to prije nekoliko mjeseci.

"Navijači iz Zagreba čiji je kombi pronađen došli su u Vukovar taj dan, navodno, zbog sprovoda jednog branitelja. Bili su u društvu navijača iz Vukovara koji su očigledno prepoznali te momke. Istraga će utvrditi što se dogodilo, ali po onome što znamo više osoba je izvršilo napad. Stariji je uspio pobjeći, mlađi nije", govori Kolar.

Vijećnik SDSS-a ne ostavlja mogućnost navijačkog obračuna jer, kako kaže, grupa koja je napala mladiće bila je evidentno brojnija, a incidentu nije prethodila nikakva utakmica, okupljanje ni bilo kakvo navijačko događanje.

Ušli u restoran i pozdravili sa "Za dom spremni"

Također, istog dana u približno isto vrijeme u restoran Mornar, u kojem se okupljaju vukovarski Srbi, ušla su dvojica muškaraca srednje dobi koji su zaposlenike restorana za šankom pozdravili sa "Za dom spremni" i poručili im da je "Dunav voda duboka".

"Pogledali su prema nama ostalima koji smo sjedili u restoranu i poslije kratkog vremena otišli. Vidjeli smo da su se odvezli u autu zagrebačkih tabli", kaže Vojislav Stanimirović, bivši saborski zastupnik i aktualni predsjednik Glavne skupštine SDSS-a koji je u tom trenutku bio jedan od gostiju Mornara.

Srđan Kolar najavljuje da će stranka uputiti službeni apel Ministarstvu unutarnjih poslova i gradskoj vlasti da učine sve da se počinitelji pronađu te da se stane na kraj lošim zbivanjima u tom gradu.

"Prije svega ćemo stupiti u kontakt s porodicom povrijeđenog mladića, a u zavisnosti od njihovog mišljenja i osjećanja dalje ćemo reagirati. Reagirali smo kada je ta ista navijačka grupa, uz pomoć navijača iz drugih krajeva Hrvatske, dolazila u Vukovar i prijetila našim gimnazijalcima. Obratili smo se načelniku policije i institucijama, ali nije bilo nikakvog rezultata. Bit ćemo oprezni u potezima jer svaka naša javna reakcija može polučiti još više otpora i loših situacija", objašnjava Kolar.

Pupovac: Policija svoj posao još uvijek nije obavila. Zašto?

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, dan poslije napada na Vukovarce u saboru je ocijenio da Hrvatska još uvijek nije zemlja tolerancije – ni politički, ni vjerski, ni građanski, ni etnički.

"Svađamo se oko stvari oko kojih nitko nema koristi, osim onih koji možda nemaju previše odgovornosti prema tome što govore, a i onih koji bi lako vladali ljudima na osnovu predrasuda koje su gospodarile našom prošlošću. Prošle godine su samo u Vukovaru zabilježena tri napada na dečke srpske nacionalnosti. Zna se tko to čini. U četvrtak se također dogodio napad na dečke srpske nacionalnosti. Policija svoj posao još uvijek nije obavila. Zašto? Zato što osim postustavnog i zakonskog patriotizma u dijelovima Hrvatske vlada čisti etnički ili ratni patriotizam. To proizvodi diskriminaciju, mržnju i netoleranciju. Mi bismo se htjeli time baviti u sljedećem mandatu – činjenicom da imamo doista duboku nejednakost po socijalnoj i regionalnoj osnovi. Svatko tko poslije izbora nastavi po starom bit će odgovoran za to što se ništa neće promijeniti", ocijenio je Pupovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara