Objavljena snimka brutalnog zlostavljanja tinejdžera u Iraku od strane britanskih vojnika

BRITANSKO ministarstvo obrane pokrenulo je istragu zbog videa na kojem se prikazuje kako britanski vojnici u Iraku brutalno tuku tinejdžere.

Snimku je objavio britanski News Of The World, a vjeruje se kako je snimljena u južnom Iraku 2004. godine.

Na snimci se vidi kako je osmero britanskih vojnika zadalo 48 brutalnih udaraca iračkim tinejdžerima, od kojih neki nisu ni mali cipele na nogama.

"Osmorica vojnika bila su bez kontrole. Posramili su i uvrijedili tisuće vojnika koji naporno, dostojanstveno i hrabro rade u Iraku." - kazoa je jedan od informatora britanskog lista.

Snimke su, prema nekim nagađanjima, snimljene za vrijeme serije uličnih prosvjeda u južnom Iraku. Vojnicu su četvoricu tinejdžera tukli na različite načine i udarali ih u različite dijelove tijela, a jedan od njih dobio je udaracu genitalije.

Na snimci se vidi kako za vrijeme prosvjeda nekolicina tinejdžera baca kamenje na vojnike, te se nakon toga daju u bijeg, a teško naoružani vojnici hvataju četvoricu zarobljenika s lisicama na rukama.

Nakon što su ih doveli u ograđeni teritorij, najvjerojatnije bazu, iza zidova počinje batinanje palicama.

Po dvojica vojnika tuku jednog tinejdžera i to plalicama po glavi, tijelu, te nogama u  tijelu.

Dok jedan tinejdžer leži trbuhom na tlu, jedan od britanskih vojnika ga s leđa pogađa u genitalije.

Za to vrijeme, na snimci se vidi kako ostali vojnici ulaze u bazu, te mirno gledaju brutalno iživljavanje nad iračkim tinejdžerima.

BBC javlja kako je video je opisan kao "tajni domaći uradak", a čuje se kako se neindetificirani kamerman smije i bodri vojnike.

U britanskoj vladi najavili su ozbiljnu istragu.

"Oni ondje čine veliki posao za našu zemlju i za svijet. Njihova prisutnost u Iraku u sklopu rezolucije UN-a iznimno je važna kako bi pomogla Iračanima da dobiju demokratsku državu. Sve će informacije o ovom incidentu biti istražene, no naši vojnici ipak zaslužuju našu potporu" - kazao je britanski premijer Tony Blair.

"Slike su šokantne i pokrenut ćemo vrlo brzu istragu." - dodao je britanski ministar Andy Burnhamm.

S.H.
Foto: NOTW

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara