Objavljene fotografije iz kuće u kojoj su se izrađivale bombe za napad na London

Foto: AFP

FOTOGRAFIJE iz kuće koja je teroristima poslužila za izradu bombi za napad na London 7. srpnja 2005. godine jučer su prvi put puštene u javnost.

Na njima se jasno vidi kako je uobičajena kuća za stanovanje u britanskom Leedsu pretvorena u pravu tvornicu bombi. Za izradu eksplozivnih naprava teroristi su se poslužili svime što im je došlo pod ruku. Kada je bila prepuna kemikalija, dok su tave za pečenje poslužile za zagrijavanje vodikovog peroksida.

Britanska sutkinja Heather Hallett osvrnula se na fotografije i rekla da je danas teže kupiti u ljekarni veću količinu aspirina, nego vodikovog peroksida. Istragom je otkriveno da su četiri bombaša kupovala velike količine kemikalija mjesecima prije napada na londonsku željeznicu i autobus u kojima je poginulo 52 osobe. Niti jedan od prodavača nije ih prijavio policiji jer im nisu izazvali nikakvu sumnju.

Ova mala tvornica bombi kućne izrade otkrivena je samo pet dana nakon bombaškog napada. Pretragom je odmah pronađena veća količina jakog eksploziva, detonatora te respiratora kojima su se napadači koristili kako bi se zaštitili od štetnih para vodikovog peroksida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara