Objavljene poruke koje je Khashoggi slao prije smrti: "Neka nam bog pomogne"

Objavljene poruke koje je Khashoggi slao prije smrti: "Neka nam bog pomogne"
Foto: EPA, CNN

CNN je danas objavio sadržaj privatnih poruka koje je ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi preko WhatsAppa razmjenjivao s aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom.

Među porukama koje su razmjenjivali nalaze se i glasovni zapisi, fotografije i snimke, a iz poruka je sasvim jasno da je Khashoggija itekako mučio snažni uspon saudijskog princa. Nazivao ga je "zvijeri" i "pac-manom koji će proždrijeti sve na svome putu, čak i one koji ga podržavaju".

"Što više žrtava pojede, to će biti nezasitniji", piše Khashoggi u jednoj od poruka poslanoj u svibnju. "Ne bih se čudio da njegova opresija dostigne i one koji navijaju za njega", dodao je.

Planirali online akciju

Razmjena poruka otkrila je i da je dvojac Khashoggi - Abdulaziz planirao pokrenuti online akciju okupljanja mladih koji bi javno prozivali saudijske vlasti. Planirali su stvoriti "vojsku mladih" koja bi se usprotivila saudijskom režimu. No u kolovozu, kada je posumnjao da ga saudijske vlasti prate i prisluškuju, Khashoggi je od toga odustao. "Neka nam bog pomogne", napisao je u jednoj od poruka.

Dva mjeseca kasnije bio je mrtav.

Khashoggi i Abdulaziz, također oštri protivnik saudijskog režima, razmijenili su u razdoblju od listopada 2017. do kolovoza 2018. godine preko 400 poruka na WhatsAppu.

Upravo je Abdulaziz u kolovozu upozorio Khashoggija da sumnja da saudijske vlasti prate njihovu prepisku, na što mu je Khashoggi napisao: "Neka nam bog pomogne".

Podsjetimo, saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji je bio u egzilu u Sjedinjenim Državama od 2017. godine, ubijen je 2. listopada u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu. Prema turskom tužiteljstvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.

Ankara navodi da je tu operaciju provelo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija te da su napustili Tursku isti dan kada su počinili zločin. Otputovali su kući dvama privatnim letovima i jednim redovnim.

Turski predsjednik Erdogan, koji je "najvišu razinu saudijske vlade" optužio da je zapovjedila tu operaciju, potvrdio je kako postoji audiosnimka ubojstva, koju je, kako je rekao, podijelio s Washingtonom, Rijadom, Parizom, Berlinom i Londonom. 

"Ta snimka je užasna. Čak je i član saudijske obavještajne službe bio toliko šokiran kada ju je poslušao da je rekao: 'Ovaj mora da je bio na heroinu, samo netko tko uzima heroin bi to učinio.'"

Khashoggijevo ubojstvo izazvalo je šok i gnjev diljem svijeta, ali svjetske sile nisu poduzele konkretne akcije protiv Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice nafte i pristaše planova Washingtona za obuzdavanje utjecaja Irana na Bliskom istoku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara