Objavljeni detalji o Azijcima koji su iz Hrvatske htjeli prošvercati jegulje

Objavljeni detalji o Azijcima koji su iz Hrvatske htjeli prošvercati jegulje
Ilustracija: EPA

USKOK JE objavio kako provodi istragu protiv jednog Kineza i trojice Korejaca zbog švercanja mlađi europske jegulje, tzv. staklače, strogo zaštićene vrste.

Podsjetimo, Azijci su 6. veljače ujutro zatečeni u zagrebačkoj Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman s namjerom odlaska iz Hrvatske. Na izlaznoj carinskoj kontroli službenici carine su im prilikom pregleda u osobnoj prtljazi, odnosno u osam putnih kovčega, pronašli 252.000 komada strogo zaštićene europske jegulje.

Materijalna šteta iznosi više od 3 milijuna kuna.

Htjeli su prošvercati jegulje iz Hrvatske u Vijetnam

"USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv državljanina NR Kine (1972.) i trojice državljana Republike Koreje (1986., 1981., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i trgovanja divljim vrstama u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od prosinca 2018. godine do 6. veljače 2019., na području Republike Koreje i Republike Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba, odredivši kao cilj djelovanja nabavu, prijevoz i isporuku mlađi europske jegulje (Anguilla anguilla), tzv. staklače , iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države na području Azije radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, iako su znali da je ona proglašena strogo zaštićenom vrstom i da je od 2010. godine, sukladno odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih vrsta životinja i biljaka (CITES) i Uredbe Vijeća (EZ), br. 338/97, na snazi zabrana izvoza europskih jegulja s obzirom da se radi o kritično ugroženoj vrsti na području Europske unije.

U cilju realizacije plana, I. okr. je dolazio na područje Hrvatske i od zasad nepoznatih osoba nabavljao veće količine mlađi europske jegulje koju je potom, sukladno dogovoru s II. okr. i drugim zasad nepoznatim osobama, čuvao u bazenima u prilagođenom skladišnom prostoru na području Zagreba, gdje su mlađ pakirali u PVC vrećice ispunjene vodom odgovarajuće temperature radi daljnjeg transporta. Potom su I. i II. okr. tako pakiranu mlađ predavali III. i IV. okr. radi njezina daljnjeg prijenosa iz Hrvatske u Vijetnam i druge države na području Azije. Sukladno dogovoru, I. okr. je prethodno za III. i IV. okr. rezervirao i plaćao avionske karte i smještaj u Hrvatskoj. Na opisani način I. okr. je nabavio ukupno najmanje 252.000 živih jedinki mlađi europske jegulje čija je ukupna vrijednost najmanje 450.000 eura, odnosno najmanje 3.300.000,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika", objavio je DORH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara