Objavljeni rezultati mjerenja zagađenja zraka u Brodu. Evo što su pokazali

Objavljeni rezultati mjerenja zagađenja zraka u Brodu. Evo što su pokazali
Foto: Index

UPRAVA "Optima grupe", koja upravlja rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu, oglasila se priopćenjem u kojemu tvrde da eksplozija koja se dogodila u rafinerijskim pogonima u utorak navečer nije prouzročila onečišćenje zraka, istodobno najavivši kako će uzroci nesreće biti poznati po okončanju istrage koja je započela u jutarnjim satima.

"Mjerni pokazatelji kvalitete zraka u granicama su normale i nema opasnosti po zdravlje stanovnika Bosanskog Broda i susjednih općina", stoji u priopćenju "Optima grupe", koja u ime ruskog giganta "Zarubežnjefta" upravlja rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu i rafinerijom motornih ulja u Modriči. 

U njihovom priopćenju potvrđeno je da je u eksploziji i požaru koji je izbio u utorak oko 21 sat i 30 minuta jedan radnik poginuo.

Naveli su i da je zapravo ozlijeđeno deset, a ne devet osoba, kako su to ranije objavile općinske vlasti i policija. Nitko od ozlijeđenih radnika, kako tvrde iz "Optima grupe", nije životno ugrožen.

Poseban tim istražuje uzroke

Uspostavljen je posebni istražni tim koji "otklanja posljedice havarije".

"Službeno povjerenstvo od danas je pristupilo istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica. Rezultati rada povjerenstva bit će objavljeni naknadno", stoji u priopćenju.

Prema dostupnim informacijama, u eksploziji je poginuo 33-godišnji radnik Ljubo Patković.

Načelnik Općine Bosanski Brod Ilija Jovičić uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji, a posjetio je i pet ozlijeđenih radnika koji su zadržani na liječenju u bolnici u Doboju.

"Oni su radili na pogonu i intervenirali na sprječavanju daljnje havarije", izjavio je Jovičić novinarima. Također je izrazio zahvalnost vlastima u Slavonskom Brodu koje su odmah nakon eksplozije ponudile svu potrebnu pomoć.

Istragu o eksploziji u rafineriji preuzelo je okružno tužiteljstvo u Doboju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara