Objavljeni rezultati velike istrage: Trump nije bio u dosluhu s Rusima

Objavljeni rezultati velike istrage: Trump nije bio u dosluhu s Rusima
Foto: EPA

POSEBNI tužitelj Robert Mueller predao je u petak iščekivano izvješće o svojoj istrazi uloge Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i navodnom dosluhu kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom. Mueller, bivši ravnatelj savezne policije FBI, od 2017. istražuje je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom kako bi pokušala utjecati na izbore i je li Trump kasnije nastojao protuzakonito ometati istragu.

Večeras je objavljeno što stoji u izvješću. Dvije godine velike istrage sažete su u četiri stranice pisma glavnog državnog odvjetnika koji je odlučio koliki će dio Muellerovog izvješća objaviti javnosti. Kako prenosi CNN, u izvješću stoji kako Trump nije bio u dosluhu s Rusima.

Glavni državni odvjetnik William Barr objavio je u pismu na četiri stranice da Mueller nije pronašao veze Trumpove kampanje i njegovih suradnika s Rusijom.

Također, Barr je objavio kako nema dovoljno dokaza koji bi predsjednika optužili za ometanje istrage.

"Iako ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga i ne oslobađa odgovornosti", navodi se.

U izvješću piše kako su Rusi pokušavali utjecati na rezultate izbora, ali specijalni savjetnik Mueller nije pronašao niti jednu osobu s američkim državljanstvom kao niti jednu osobu povezanu s Trumpovom kampanjom koja bi svjesno bila u dosluhu s Rusijom, stoji u Barrovom pismu.

Nadalje, istraga je utvrdila kako su postojala dva glavna pokušaja Rusa da utječu na izbore 2016. godine. Prvi se tiče ruske organizacije IRA (Internet Research Agency) koja je širenjem dezinformacija te putem aktivnosti na društvenim mrežama u SAD-u pokušala stvoriti društveni razdor s konačnim ciljem da se umiješa u izbore.

Istraga nije otkrila da je ikoji građanin SAD-a ili osoba povezana s Trumpovom kampanjom sudjelovala na bilo koji način u aktivnostima IRA-a, ali jest dovela do podizanja kaznenih optužnica protiv građana ruske nacionalnosti povezanih s ovim aktivnostima.

Drugi element odnosi se na nastojanja ruske vlade da putem hakerskih operacija vođenih s ciljem da se prikupe i prošire informacije utječu na izbore. Istražitelji su utvrdili kako su Rusi uspješno hakirali kompjutere i prikupili mejlove osoba povezanih s kampanjom Hillary Clinton i Demokratskom strankom te podijelili te materijale putem posrednika, uključujući i Wikileaks. Temeljem ovih saznanja podignute su optužnice protiv brojnih ruskih vojnih časnika zbog zavjere s namjerom da utječu na izbore. Ni u ovom dijelu istrage nisu pronađeni dokazi o umiješanosti osoba povezanih s Trumpovom kampanjom u ove aktivnosti.

Barr je dodao kako će više reći nakon što podrobno prouči cijelo izvješće, ali da će dio izvješća morati ostati tajan.

Kako je Muellerov rad uopće mogao biti toliko tajan?

Članovi tima Roberta Muellera, posebnog istražitelja ruskog upletanja u američke predsjedničke izbore, morali su ostaviti mobitele pred vratima prije dolaska na posao. Radeći u tajnosti u bezličnom uredu tim tužitelja i istražitelja od svibnja 2017. iskapao je tajne koje su dovele do eksplozivnih optužbi protiv nekoliko najbližih pomoćnika predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, voditelja kampanje i osobnog odvjetnika, koji su priznali krivnju ili su osuđeni. 

Kako bi te tajne skrili od znatiželjnih ušiju, cijeli kompleks ureda na jugozapadu Washingtona proglašen je restriktivnom zonom. To uključuje zabranu unošenja pametnih telefona i elektronskih uređaja koji mogu biti korišteni kao prikriveni aparati za prisluškivanje ili skrivene kamere. 

Svjedoci su se dovozili i odvozili s ispitivanja u običnim automobilima bez ikakvih oznaka. Novinari su znali gdje je Muellerov ured, ali im je rečeno da o tome ne pišu i ne govore. 

22 mjeseca rada i istraga

Takva ograničenja imaju smisla jer Muellerov tim istražuje je li neprijateljski nastrojena inozemna sila pokušala Trumpu 2016. pomoći da pobijedi na izborima te je li njegova kampanja sudjelovala u zavjeri. 

Mueller je izvještaj završio nakon 22 mjeseca rada i u petak ga predao državnom odvjetniku Billu Barru.

U međuvremenu demokrati u Kongresu, među kojima se mnogi nadaju da će Mueller ponuditi dovoljno dokaza za predsjednikov opoziv, snažno pritišću da se izvješće objavi u cijelosti, a ne samo njegov sažetak koji će pripremiti Trumpov državni odvjetnik. 

Tajnoviti "Jedi"

U međuvremenu, u gradu poznatom po tome da curenje podataka vrijedi kao valuta, Mueller je ostvario nemoguće.

Zadržao je veo tajne nad svojim uredom i dokazima koje je prikupljao u toj veoma osjetljivoj istrazi koja je obilježila Trumpov mandat. To je uspio usprkos neumornim kritikama samog američkog predsjednika koji je istragu prozvao "lovom na vještice", a Muellerov tim "nasilnicima".

Ulov na kraju karijere

Mueller se kao državni tužitelj obračunavao s nasilnim Hells Angelsima, mafijaškim šefovima i stranim špijunima. Na kraju karijere dobio je zadaću da istraži najveći ulov od svih - predsjednika Sjedinjenih Država. A ovaj ga je za vrijeme trajanja istrage na Twitteru spomenuo 180 puta, često ne birajući riječi.

"U gradu u kojem svi žele završiti na naslovnoj strani Bob Mueller je uvijek pokušavao izbjeći pojavljivanje u vijestima", istaknuo je Mark Corallo, bivši glasnogovornik ministarstva pravosuđa. 

Otkako traje istraga, u javnosti su ga vidjeli triput: jednom u restoranu, drugi put u zračnoj luci i treći sa suprugom u prodavaonici Applea. 

Bivši marinac, tužitelj i direktor FBI-a koji je dužnosti obnašao u mandatima republikanskih i demokratskih predsjednika ulijeva nadstranačko povjerenje unatoč Trumpovim kritikama. 

Sve strane smatraju ga posvećenim i poštenim istražiteljem, a na društvenim mrežama mu tepaju da je Jedi, junak "Ratova zvijezda".  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara