Objavljeni transkripti iz zrakoplova Lecha Kaczynskog

Tekst: J.D.
Foto: AFP


POLJSKA vlada odlučila je stati na kraj glasinama da je jedan od glavnih faktora odgovornih za pad zrakoplova Tupoljev Tu-154, u kojemu je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski, inzistiranje predsjednika da piloti ignoriraju upozorenja ruske kontrole leta kod Smolenska, pa je objavila transkripte u kojima se pokazuje da Kaczynski nije davao nikakve naredbe.

Transkripti pokazuju da su pilote o opasnim uvjetima nekoliko puta upozorili sustavi za upozoravanje u zrakoplovu. Ipak, ništa nije uspjelo spriječiti pad u kojemu je, uz Kaczynskog i njegovu suprugu, poginula poljska vojna, politička i društvena elita.

Piloti imali upozorenja

"Podigni zrakoplov, podigni zrakoplov, ispred je teren", moglo se čuti nekoliko puta u pilotskoj kabini, dok je pilote upozoravao sustav. Nije jasno zašto su piloti zrakoplov pokušali podići tek kad je bilo prekasno.

Jedan od pilota opsovao je kad je zrakoplov udario u krošnju drveta, nakon čega se zrakoplov preokrenuo. Zadnji ljudski zvuk koji se mogao čuti bila je duga psovka jedne muške osobe u kabini.

Transkripti ne daju nikakve dokaze o tome da je Kaczynski pilotima naredio da zanemare upozorenja ruske kontrole leta iako se tri minute prije pada moglo čuti kako netko govori da će određena osoba "biti ljuta ako...", no ne navodi se tko je ta osoba ni o čemu se govori.

Nema dokaza da je Kaczynski vršio pritisak

Jasno je da su Kaczynski i njegova pratnja kasnili na ceremoniju obilježavanja 70. obljetnice masakra u Katinskoj šumi, gdje je ruski NKVD poubijao oko 22.000 poljskih vojnih časnika i intelektualaca.

Oko 15 minuta prije pada piloti su šefu protokola, Mariuszu Kazani, rekli da neće moći sletjeti zbog guste magle. "E, pa onda imamo problem", odgovorio im je on, a nekoliko minuta kasnije, kad se vratio u kabinu, rekao je da predsjednik još nije odlučio što učiniti.

Rusija je poljskom ministarstvu unutarnjih poslova jučer predala transkripte iako je odlučila zadržati crne kutije iz zrakoplova do kraja istrage. Jedan poljski istražitelj rekao je da uzrok nesreće leži u lošem treningu, nedostatku sredstava za probne letove i neispravnim procedurama prilikom leta u poljskom ratnom zrakoplovstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara