Obnavlja se Berlinska palača, služit će kao podsjetnik na Istočnu Njemačku

Obnavlja se Berlinska palača, služit će kao podsjetnik na Istočnu Njemačku
Foto: EPA

OBNOVOM Berlinske palače nastojat će se očuvati šarolika povijest sporne građevine, uključujući sjećanje na njezinu središnju ulogu kao sjedišta bivšeg istočnonjemačkog parlamenta, objavili su kustosi.

Lokacija nasuprot berlinske glavne katedrale služila je kao dominikanski samostan sve do gradnje Berlinske palače koja je tada postala glavna rezidencija pruskih kraljeva. Dvorac je 1950. uništen tijekom komunističke Istočne Njemačke i zamijenila ju je Palača republike koja je služila kao istočnonjemački parlament.

“Što je prošlo, prošlo je”

Potom je parlament srušen nakon pada Berlinskog zida i stara se palača obnavlja te će biti otvorena kao muzej Humboldt Forum koncem godine.

“Što je prošlo, prošlo je”, kaže Hartmut Dorgerloh, glavni upravitelj Humboldt Foruma. No dodaje da će sjećanja na samostan, izvorni dvorac i parlament biti očuvana u stalnoj izložbenoj postavi o povijesti te lokacije.

Među artefaktima bit će i staklena glasačka kutija koja je korištena na prvim i posljednjim slobodnim izborima u istočnonjemačkom parlamentu, kao i šalice za ledenu kavu s logom parlamenta, nadzorni ekrani i dijelovi izvornog osvjetljenja nazvani “Erichova prodavaonica svjetiljki" po istočnonjemačkom vođi Erichu Honeckeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara