Srušen rekord oborina iz 19. stoljeća, Ogulin čeka nova poplava, na Jadranu pijavice i tuča

Srušen rekord oborina iz 19. stoljeća, Ogulin čeka nova poplava, na Jadranu pijavice i tuča

Foto: Pixsell/Kristina Štedul Fabac

PROTEKLIH tjedan dana srušeni su rekordi u najvećoj količini oborina. U Pazinu, Karlovcu, Poreču, Zemuniku i Gospiću izmjerene su najveće dnevne količine oborina od početka mjerenja, još od 1872. godine.

> GALERIJA Heroji u akciji: Pogledajte kako se HGSS-ovci bore s poplavom u Ogulinu

Ako imate fotografije i snimke poplave (OBAVEZNO NAPIŠITE GDJE SU SNIMLJENE), možete nam ih poslati putem maila: desk@index.hr ili putem inboxa naše Facebook stranice. Javljajte nam i gdje se nalazite te kakvo je stanje u vašem mjestu!

Rujanski zabilježeni rekordi u količini oborina srušeni su na zadarskom području, u Poreču, na Rabu i Zavižanu. Spomenuti rekordi mogli bi danas i sutra dobiti nove, veće vrijednosti, a uz povećanje izmjerenih oborina i nove rekorde, povećat će se i broj mjesta u kojima su izmjereni.

Crveni alarm za područje Gospića, Rijeke i Splita

Meteoalarm je za danas crveno označio veliki dio jadranske obale, Liku i Gorski kotar. Obilne kiše potopile su protekli vikend Ogulin. Voda se još uvijek nije povukla, a za danas je najavljena nova velika količina oborina.

U Gospiću, Ogulinu i okolici očekuje se više od 40 mm padalina po četvornom metru. Količina padalina koja se danas očekuje na ogulinskom području manja je od one koja je pala preko vikenda, no opasnost i dalje postoji. Područje grada Ogulina i okolice već je poplavljeno i svaka dodatna količina kiše samo dodatno diže razinu vode.

Ogulinski Stožer za zaštitu i spašavanje moli građane da se pripreme

Ogulinski Stožer za zaštitu i spašavanje, zbog vremenske prognoze za predstojećih nekoliko dana i mogućnosti nailaska novog vodnog vala, moli građane da si pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana, a županijski Zavod za javno zdravstvo objavilo je za Ogulince Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti.

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja pojasnio je za Hinu da su od jutros na snazi pripremne mjere obrane od poplava, zbog vode na kolniku zatvorena je lokalna cesta Jasenak – Vrelo, jer je tamo jučer palo puno kiše, a da se temeljem vremenskih prognoza, domaćih i stranih meteoroloških kuća, očekuju daljnje obilne oborine, naročito sutra poslije 16 sati, te su se sve službe pripremile za mogućnost novoga vodenog vala kojeg korito rijeke Dobre neće moći propustiti kroz grad bez izlijevanja.

Problema će biti, pitanje je u kojoj mjeri


Vukelja kaže da korita nisu puna, odnosno popunjena su jednom trećinom svog kapaciteta, jer je vodeni val koji je u nedjelju poplavio ulice i oko 200 objekata, došao i prošao kroz Ogulin naglo, kroz otprilike ukupno devet sati, ali da iz iskustva znaju da će se uz nove obilne padaline problema biti, samo je pitanje u kojoj mjeri.

"Dobra će se sutra ili sljedećih dana sigurno izliti, jer to se događa svake godine za obilnih kiša, samo što se ne zna u kojoj mjeri, zato smo zamolili medije da obavijeste građane da mogu dobiti vreće s pijeskom preko broja telefona 047/531-093, te se mole svi koji su u mogućnosti da si sami osiguraju prijevoz, a građane koji trebaju pomoć oko micanja namještaja iz ugroženih prostorija na višu kotu da pomoć mogu tražiti od Crvenog križa na broj mobitela 099/608-7444 i fiksnog telefona 047/522-631, a brojeve Crvenog križa moći će se nazvati i u slučaju potrebe za hranom i slično", rekao je Vukelja.

Zavod za javno zdravstvo je putem Stožera građanima uputio Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti, od korištenja hrane u izvanrednim okolnostima do zabrane korištenja vode za jelo, piće i osobnu higijenu iz svojih bunara ili crpki, već samo iz gradskog sustava ili flaširanu. Detaljne su njihove upute i za sanaciju bunara podruma i drugih objekata nakon povlačenja vode, te sanacija tla klornim vapnom, ako je došlo ili će doći do izlijevanja septičkih jama po dvorištima. Posebna se uputa za obavezno cijepljenje protiv tetanusa odnosi na osobe koje su se ubole ili imaju otvorenu ranu, a došle su u doticaj s prljavom vodom i zemljom.

72 vojnika, 12 pumpi za vodu i amfibija u Ogulinu

Protupoplavni vod Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga sa 72 pripadnika, 12 pumpi za vodu, 12 motornih vozila i jednim amfibijskim transporterom PTS angažirani su i danas u Ogulinu, kao pomoć u obrani od poplava.

U pripravnosti u matičnim postrojbama nalazi se 259 pripadnika Hrvatske kopnene vojske NOS OS RH.

Također, u pripravnosti u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu nalazi se 31 pripadnik, u vojarni "Kamensko" u Karlovcu 88 pripadnika, a u vojarni "Eugen Kvaternik" u Gospiću 140 pripadnika HKoV-a OS RH.

Obilna kiša na karlovačkom području i Jadranu

Poplavom pogođeno karlovačko područje danas i sutra očekuje nova, još obilnija kiša. Na splitskom i riječkom području meteorolozi danas očekuju grmljavinske pljuskove s 50 do 100 mm padalina po četvornom metru. Zbog jakog, na udare i olujnog vjetra koji će mijenjati smjer, očekuje se da bi na moru moglo doći i do poplavljivanja riva.

Na Jadranu moguće tuča i pijavice

Duž jadranske obale, pogotovo na sjevernom i srednjem dijelu, očekuju se česti i obilni pljuskovi praćeni grmljavinom. Moguće je i olujno nevrijeme s tučom i pijavicama. Vjetar će mijenjati smjer, od ponegdje jakog i olujnog juga, zapuhat će jugozapadni vjetar, okrenuti na zapadni, a na sjevernom dijelu Jadrana mogla bi zapuhati i jaka bura. I na jugu Hrvatske očekuje se oblačnije i vjetrovitije nego jučer, uz mogućnost mjestimičnih pljuskova s grmljavinom.

Središnji i istočni dio Hrvatske očekuje kišovito vrijeme, a temperature zraka će posvuda pasti, pa bi danas najviša dnevna mogla biti oko 22 °C.

Poboljšanje vremena u četvrtak

Odgovarajući na pitanje novinara ima li mjesta optimizmu s obzirom na padaline u Hrvatskoj, glavni meteorolog na HRT-u Zoran Vakula kazao je da se poboljšanje može očekivati u četvrtak.

"Danas i sutra će još biti kiše i to glavnina u zapadnim dijelovima Hrvatske. Teško je reći u kojem mjestu će koliko pasti kiše. Količina oborine će do sutra ujutro u većini mjesta zapadne Hrvatske biti od 30 do 50 litara po metru kvadratnom, a ponegdje kao u Gorskom kotaru i više od 100 litara po metru kvadratnom", rekao je Vakula.

Govoreći o Jadranu, rekao je da se na sjevernom i srednjem Jadranu može očekivati kiša uz grmljavinu. "Dodatne nevolje ondje će donijeti i vjetar, ne samo zbog jačine, već i zbog promjene smjera. Može se reći da je to jedan loš dan u kojem će mnoge službe imati posla", dodao je.

"Sasvim suho vrijeme diljem Hrvatske je u četvrtak. Od četvrtka će stanje biti povoljnije. Neće više biti ni tako česte niti obilne kiše, prema trenutačnim prognozama. No sjetimo se", rekao je Vakula, "ipak na prognoze potkraj kolovoza koje nisu upućivale na ovako kišovit rujan. Napomenuo je i da su promjene moguće i to posebno u ovim prijelaznim godišnjim dobima, kao što je proljeće, a posebno jesen."

Vodostaj Kupe za sada u opadanju

"Prema jutrošnjim podacima, opada vodostaj Kupe u Karlovcu, a gledajući uzvodno tu rijeku, još nema značajnijeg porasta vodostaja", rekao je predsjednik uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodavši da vodostaj nije porastao ni u Ogulinu, gdje je bila mirna noć i ništa nije ugrozilo taj grad.

Upozorio je da će sljedećih 24 sata biti od iznimne važnosti, jer kiša i dalje pada. U sljedećih 36 sati očekuje se i dotok voda iz Slovenije.

"Razmjestili smo snage na terenu, kako u Ogulinu, tako i u Karlovcu, Zadru. Mehanizacija je na kritičnim mjestima. I pripadnici Hrvatske vojske su u pripravnosti, ali i vatrogasci i komunalne službe", rekao je Đuroković u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Srijeda i četvrtak ključni dani


Istaknuo da će u provedbi mjera obrane od poplava i srijeda i četvrtak biti iznimno važni. "Pribojavamo se stanja u Karlovcu jer tamo nema sustava obrana od poplava. Prezentirano je jučer da se mora žurno tamo izgraditi 50 km nasipa, retenciju od više od 100 milijuna kubnih metara vode. Najviše se bojimo za grad Karlovac, ponajviše za naselja Logorište, Mala Švarča. Tamo ćemo biti iznimno oprezni i tamo su već pripremne mjere obrane od poplava", rekao je.

"Pratimo i Ogulin jer je tamo tlo već zasićeno vlagom. Tako da bilo koja nova kiša vrlo brzo diže vodostaje naših rijeka. Pratimo i situaciju u Zadru. Razmjestili smo strojeve i spremni smo prihvatiti nove količine voda. Učinili smo ono što smo mogli, ali puno toga ovisi o nebu", izjavio je Đuroković.

Odrađeno puno onog što se ne vidi

Pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos je, odgovarajući na pitanje što se radi na razini države srednjoročno i dugoročno kako bi se situacija popravila, jer npr. Karlovac, grad na četiri rijeke, nema sustav obrane od poplave, kazala je između ostalog da je odrađeno jako puno onoga što se ne vidi.

"U pripremi strateških dokumenata RH je donijela plan upravljanja vodnim područjima 2016.-2021. On u sebi sadrži i utjecaj klimatskih promjena u odnosu na sve poplave što su se dogodile u prošlosti kao i na hidrološke režime sliva i voda", rekla je.

Izdane mjere za suzbijanje bolesti

Karlovački Zavod za javno zdravstvo izdao je upute i mjere za suzbijanje zaraznih bolesti na poplavljenim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST VODE

Za piće, održavanje osobne higijene, pranje i pripremu hrane i pranje posuđa upotrebljavajte vodu iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu

Voda iz individualnih vodoopskrbnih objekata (bunara, pumpi) nije sigurna za ljudsku upotrebu. Ne upotrebljavajte vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata zbog zagađenja uzrokovanih poplavama sve dok se voda ne povuče, a objekti dezinficiraju. Ako je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, ista se koristi samo kao tehnološka voda i ne smije se koristiti za piće, kuhanje ili pranje jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju.

Ako je vodoopskrba prekinuta, upotrebljavajte vodu iz vodospremnika koju su osigurale lokalne vlasti (autocisterna ili flaširana voda).

Vodu iz spremnika držite kod kuće u čistim i pokrivenim posudama.

ZDRAVLJE STANOVNIŠTVA

Nemojte jesti hranu koja je bila u dodiru s poplavnom vodom ili se nalazila u hladnjacima dok je bio prekinut dovod električne energije.

Koristite dobro termički obrađenu hranu (kuhanu, pečenu) ili konzerviranu hranu.

Naročito oprezni budite s povrćem i voćem iz vrtova koji su bili poplavljeni i konzumirajte ih eventualno samo nakon dobre termičke obrade (nikako ne konzumirati sirove).

Pojačajte mjere osobne higijene češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje zdravstveno ispravne vode i po mogućnosti uz korištenje dezinfekcijskih sredstava.

U slučaju pojava znakova crijevnih zaraznih bolesti (povišena tjelesna temperatura, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu), obratiti se izabranom liječniku.

Ukoliko je došlo do ozljeđivanja, obavezno se javiti izabranom liječniku radi zbrinjavanja rane i cijepljenja protiv tetanusa.

MJERE SANACIJE NAKON POVLAČENJA POPLAVNIH VODA

Na područjima gdje se voda povukla potrebno je započeti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada), nakon čega je potrebno pranje vodom i deterdžentima.

Završna dezinfekcija podova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu. Preporučuje se upotreba klornih preparata prema preporuci proizvođača. Pri čišćenju trebamo paziti na osobnu sigurnost i koristiti zaštitna sredstva (gumene rukavice i čizme).

Unutarnje zidove premazati algicidima.

Nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale predmete i površine koji su bili u doticaju s poplavnim vodama.

Tapecirani namještaj (tepihe, madrace) ako se ne mogu temeljito osušiti bolje je baciti nego riskirati pojavu bolesti.

Po mogućnosti očistiti septičke jame zbog sprečavanja izlijevanja, a ako je došlo do izlijevanja, provesti sanaciju tla klornim vapnom.

Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

UPUTE ZA SANACIJU BUNARA U IZVANREDNIM SITUACIJAMA

Sanirati prostor oko bunara odstranjivanjem prvog sloja zemlje i onečišćenja nabijanjem sloja gline oko bunara te popraviti oštećene zidove bunara.

Spriječiti punjenje bunara otpadnim površinskim vodama.

Ispumpati svu vodu iz bunara, a zidove bunara iščetkati otopinom dezinficijensa (npr. na bazi klora) pripremljenom prema uputi proizvođača.

Kada se bunar napuni podzemnom vodom, provesti postupak hiperkloriranja uz nadzor stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo i uz sudjelovanje lokalnih vatrogasnih službi.

Ostaviti da klor djeluje najmanje 24 sata - OVA VODA SE NE SMIJE KORISTITI ZA PIĆE!!!!!

Ponovo ispumpati vodu iz bunara.

Pustiti da se bunar napuni i tada provesti normalno kloriranje vode.

Nakon provedene dezinfekcije voda se može koristiti (nakon 30 min) po provjeri koncentracije slobodnog rezidualnog klora (preporuka 0,5gr/l).

Obavezno se treba pridržavati uputa o rukovanju s dezinficijensom, a pri radu s granulatom ili otopinama klora preporučuje se koristiti zaštitnu odjeću, masku, gumene čizme te gumene rukavice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara