Obrana traži smanjivanje kazne Naletiliću, optužba traži potvrdu presude

AMERIČKI odvjetnik Matt Henessy, branitelj Mladena Naletilića Tute pred Haškim sudom najavio je u ponedjeljak, na početku žalbene rasprave u predmetu Tuta i Štela, kako će obrana tražiti da se kazna izrečena njegovu branjeniku smanji sa 20 na najviše osam godina zatvora, zbog neusklađenosti s dosadašnjom praksom ICTY-e te niza činjeničnih i pravnih grešaka u presudi.

"Danas ćemo pokazati koja od osam osuda može ostati na snazi i koliko treba revidirati kaznu. Tražit ćemo da ona ne bude dulja od osam godina. Kazna od 20 godina apsolutno je neusklađena s dosadašnjom praksom Haškog suda", kazao je Henessy. On je napomenuo kako je ICTY do sada izrekao samo 15-ak kazni od 20 i više godina i to za znatno teže zločine od onih za koje je osuđen Naletilić. "Držim da bi najadekvatnija kazna bila najviše do osam godina zatvora a možda i manje", dodao je.

Zastupnik optužbe zatražio je od Žalbenog vijeća da potvrdi prvostupanjsku presudu za Naletilića kojom je kažnjen s 20 godina.

Pred Žalbenim vijećem Haškog suda kojim predsjedava talijanski sudac Fausto Pocar u ponedjeljak je počela dvodnevna rasprava o žalbama obrane i optužbe na prvostupanjske presude protiv nekadašnjeg zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute i zapovjednika jedne od postrojbi iz sastava te bojne Vinka Martinovića Štele, koji su 31. ožujka 2003. osuđeni na 20 i 18 godina zatvora.

Predsjedavajući sudac Pocar upozorio je strane da "žalbena rasprava nije novo suđenje" i da su argumenti koje strane mogu iznositi ograničeni na pravne greške koje osudu čine nevažećom i činjenične greške koje ometaju izvršenje prevde.

Raspravno vijeće pod predsjedanjem suca Liu Daquna osudilo je Naletilića za progon bošnjačkih civila na području Mostara i Jablanice, za mučenje, prisilni rad zatočenika, nezakonito premještanje stanovništva, bezrazložna razaranja i pljačku u razdoblju od travnja 1993. do siječnja 1994. Oslobođen je krivnje za devet točaka optužnice, uključujući i ubojstva.

Martinović, zapovjednik antiterorističke jedinice "Mrmak" iz sastava Kažnjeničke bojne, osuđen je po devet točaka za progon, ubojstva, nehumane postupke i pljačku a oslobođen po osam točaka. Branitelji su žalbe podnijeli 29. travnja 2003., a tužitelji 1. svibnja 2003. Martinović je u pritvoru ICTY-a dulje od šest godina od 9. kolovoza 1999., a Naletilić pet i pol godina od 24. ožujka 2000.

Obrana Naletilića žalila se na presudu po 40 osnova, od čega 39 za greške i nejasnoće kod utvrđivanja činjenica, te kod prihvatanja i vrednovanja dokaza, a u 40-oj na visinu kazne. Branitelji Martinovića žalili su se po tri osnove, na pogrešnu primjenu prava kod utvrđivanja postojanja međunarodnog sukoba, činjenične greške i nejasnoće u osudama te na visinu kazne. Tužiteljstvo se žalilo zbog grešaka raspravnog vijeće kod zaključaka o kaznenom djelu progona, definiciji deportacija i kod višestrukog optuživanja.

U jutarnjem dijelu sjednice, odvjetnik Henessy argumentirao je žalbene osnove na presudu Naletiliću ističući kako "Tuta nije bio operativni zapovjednik Kažnjeničke bojne, već samo njezin sveukupni zapovjednik", što je utvrđeno i u presudi, te je pogrešno primijenjeno pravo za umišljaj po zapovjednoj odgovornosti.

Kazao je kako je pogrešno pripisana odgovornost Naletilića za zločine počinjene u zatvoru HVO-a u Ljubuškom, jer osobe koje su počinile nisu bili pripadnici Kažnjeničke bojne, a njezin pripadnik Ivan Kraljević postao je upravitelj zatvora nakon što su se zločini dogodili.

Svi zločini za koje je Naletilić osuđen kao zapovjednik, osim jednog, vezani su uz zatvor u Ljubuškom. Henessy je također ukazao na greške kod osude za pljačku i premještanje stanovništva u Mostaru, te na slabosti nekih od glavnih dokaza optužbe kao što je tzv. Radošev dnevnik, svjedočenje Falca Simanga i drugi.

Tutin drugi branitelj Chris Meek, obrazložio je ostale argumente iz žalbe, uključujući osudu za protuzakoniti rad zatočenika koji su, prema presudi, kopali kanal za vodovod i gradili bazen kraj Tutine kuće u Širokom Brijegu. "Nigdje nije dokazano da je Tuta imao efektivnu kontrolu kod tog djela", ocjenio je Meek.

Zastupnik optužbe u postupku Haškog suda protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele, zatražio je od Žalbenog vijeća da potvrdi prvostupanjsku presudu za Naletilića kojom je kažnjen s 20 godina zatvora zbog progona bošnjačkih civila u Mostaru 1993/94.

"Kazna od 20 godina odgovarajuća je ako se uzme u obzir Naletilićevo vodstvo i razmjeri zločina njemu podčinjenih. Važan je i nedostatak kajanja jer on i danas tvrdi kako nije odgovoran jer nije bio stvarni zapovjednik", rekao je predmetni tužitelj Peter Kvemer na žalbenoj raspravi u Haagu.

Kvemer je osporavao tvrdnje Naletilićeve obrane kako on nije bio "operativni zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a" niti je bio na terenu i znao što se događa, ističući kako dokumenti i svjedoci jasno pokazuju da je ukupna zapovjedna odgovornost nad bojnom ležala u njegovim rukama.

"Tuta je bio istinski i efektivni zapovjednik Kažnjeničke bojne", rekao je tužitelj citirajući dokumente HVO-a prema kojima je on zapovijedao operacijom zauzimanja sela Doljani i Sovići, kod Jablanice, od 17. do 19. travnja 1993., te izjave svjedoka iz tih sela kako su "znali da ih napada Tuta i da je tražio njihovu predaju".

Tužitelj je osporavao i da Tuta nije znao za premlaćivanja i mučenja zatočenika u zatvorima u Ljubuškom i Mostaru, navodeći kako je on "osobno mlatio zarobljenike na Ribnjaku kod Doljana, i u Mostaru", da je bio prisutan dok su njegovi ljudi to radili, što je "pokazalo put" za kasnije brojne incidente sa zarobljenicima.

"Tuta je tukao zatvorenike i terorizirao cijelu zajednicu", što je izazvalo nekoliko valova prisilnog premještanja Bošnjaka iz Mostara u svibnju, srpnju i rujnu 1993., kazao je Kvemer.

Tužitelj je također ustao protiv braniteljskog osporavanja nekih od ključnih dokaza i svjedoka optužbe, kao što je bilo svjedočenje njemačkog pripadnika HVO-a Falca Simanga o počinjenim zločinima i tzv. "Radošev dnevnik" uveden u spis dokaza nakon što je završilo izvođenje dokaza optužbe.

Žalbena rasprava u "predmetu Tuta i Štela" nastavlja se danas poslijepodne i sutra, kada će argumente iz žalbe iznositi i branitelji Vinka Martinovića Štele, osuđenog 31. ožujka 2003. na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima 1993/94.

Branitelji su od predsjedavajućeg suca Žalbenog vijeća Fausta Pocara zatražili da za sutrašnju sjednicu predvidi 25 do 30 minuta za izjavu Tute i desetak za obraćanje Štele.

Prema rasporedu rada, današnja će sjednica koja traje do 18 sati uglavnom biti posvećena argumentiranju žalbe Naletilićeve obrane i odgovoru tužiteljstva na nju, dok će Martinovićevi branitelji Kurt Kerns i Želimir Par za svoju argumentaciju imati na raspolaganju sutrašnji dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara