Ministrica kulture brani ekstremiste u Splitu: Frljić sam potiče ovakve reakcije

Ministrica kulture brani ekstremiste u Splitu: Frljić sam potiče ovakve reakcije

Screenshot: HRT

PREDSTAVA Olivera Frljića "Naše nasilje, vaše nasilje" počela je sa zakašnjenjem, nakon višesatnih prosvjeda u kojima je nekoliko ljudi privedeno s prekršajnom prijavom u policijsku postaju. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala je za HRT jučerašnja događanja u Splitu na 'Marulićevim danima'.

Kako je rekla, Ministarstvo kulture RH se ogradilo od programa festivala i nije podržalo program festivala "jer se radi o festivalu hrvatske drame, a izbornik je dominantno u program uvrstio tzv. autorske projekte, dakle one koji se ne temelje na hrvatskom dramskom pismu. Bez obzira na to, s obzirom na to da se radi o festivalu koji traje 27 godina i koji je iznimno važan, na kojem se dodjeljuje nagrada Marin Držić za dramsko stvaralaštvo, Ministarstvo kulture je odlučilo financijski podržati festival", rekla je Obuljen Koržinek.

Frljić potiče vrlo ružne reakcije

"Bojim se da ovakvim provokacijama gospodin Frljić traži takvu reakciju i potiče vrlo ružne reakcije", rekla je ministrica kulture i dodala kako je tu i Frljićev intervju u tisku "u kojem on cijelu Vladu i državu optužuje da se radi o jednoj fašističkoj državi i meni je on potpuno nerazumljiv", zaključila je Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se zalažem za umjetničke slobode, prošla su vremena kad je ministar odlučivao tko će snimati kakve filmove ili tko će pisati kakve knjige, raditi ili zabranjivati kazališne predstave. Ovo je politička poruka i ne doprinosi toleranciji u našem društvu", rekla je Obuljen Koržinek.

Zatražena je ostavka ministrice

HSP je zatražila ostavku ministrice Obuljen Koržinek. "Svatko ima pravo zatražiti ostavku. U jednoj demokratskoj državi ministar se ne smije i ne treba miješati bilo da bude izbornik festivala, urednik edicija ili slično. Mi moramo poticati umjetničku slobodu i slobodu izražavanja i u tom smislu ne vidim nikakav razlog za mojom ostavkom", komentirala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministarstvo kulture se, prema njezinim riječima, neće upletati niti u odluke tima koji radi na realizaciji projekta programa Europsku prijestolnice kulture 2020. godine. Oliver Frljić je jedan od najavljenih autora tog programa. "Mislim da niti jedna europska država nije imuna na različite oblike netolerancije. Sve što ova Vlada radi ide prema tome da doprinosimo toleranciji u našem društvu i tako ćemo raditi i dalje."

Osim toga, dodala je kako je "festival hrvatske drame i kazališta 'Marulićevi dani' tako koncipiran da se izbornici mijenjaju svake dvije godine. Ovo je ujedno bila druga, posljednja godina izbornika Igora Ružića".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara