Oceani oko SAD-a sve ugroženiji

PREKOMJERNI izlov ribe, zagađenost i širenje naselja u priobalju te širenje životinjskih vrsta na nova staništa prijeti morima na čije obale ima izlaz SAD, prema nedavno objavljenom izvješću.

Posebno povjerenstvo koje je sponzorirala udruga Pew Charitable Trust analiziralo je američku politiku zaštite mora te utvrdilo da su iznimno važna morska staništa ugrožena zbog prekomjernog iskorištavanja, a postojeće mnoštvo zakona ne može ih djelotvorno zaštititi.

"Američka javnost mora znati da su oceani ugroženi", izjavio je Leon Panetta, voditelj povjerenstva i bivši voditelj osoblja Bijele kuće za predsjedanja Billa Clintona.

Glavni je uzrok ovakvoga stanja činjenica da američka vlada ne želi priznati da aktivnosti na kopnu utječu na život u priobalnim ekosustavima, tvrde članovi spomenutoga povjerenstva.

U trogodišnjem istraživanju obavljenome na 4,5 milijuna četvornih kilometara mora pokazalo se da je potrebno osnivanje državne agencije za nadzor zaštite mora, a američki Kongres morao bi donijeti poseban zakon o zaštiti oceana.

Jedan od najvećih problema je prekomjerni izlov, a znanstvenici misle da je izlovljeno oko 90 posto velikih riba poput tune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neke druge vrste poput lososa suočene su s prekomjernim izlovom uz obale Atlantskoga oceana i Tihog oceana, a procjenjuje se da je 30 posto populacije te vrste ribe pred nestankom.

Razvoj priobalnih naselja i zagađivanje koje je s time povezano ugrožava priobalna močvarna područja i delte rijeka, a u izvješću stoji da svakih osam mjeseci s američkih ulica kanalizacijom i rijekama u američka mora utječe oko 417 tisuća hektolitara nafte, što odgovara zagađenju prouzročenom izlijevanjem nafte iz tankera Exxon Valdez kod obale Aljaske godine 1989.

Osim toga, više od 60 posto priobalnih rijeka i zaljeva teško je ili umjereno zagađeno dušikom iz gnojiva. Jedan od najgorih slučajeva je Meksički zaljev, u kojemu se svakoga ljeta zbog nedostatka kisika u moru pojavi tzv. "mrtvo područje" veličine američke savezne države Massachusetts.

Poseban problem predstavljaju i životinjske vrste koje se naseljavaju u novim staništima i potiskuju tamošnje starosjedilačke vrste, a najgori je primjer zaljev kod San Francisca sa 175 novih vrsta.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara