Očekuje se rast potrošnje 44. mjesec zaredom, tako dugo razdoblje rasta DZS još nije zabilježio

Očekuje se rast potrošnje 44. mjesec zaredom, tako dugo razdoblje rasta DZS još nije zabilježio
Ilustracija: 123rf

DRŽAVNI zavod za statistiku (DZS) objavit će danas izvješće o prometu u trgovini na malo u travnju, a očekuje se nastavak rasta potrošnje rekordni 44. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u travnju za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u širokom rasponu od 1,3 do 3,5 posto.

Ostvare li se procjene, bio bi to brži rast maloprodaje nego mjesec dana prije, kada je ojačala 2,1 posto na godišnjoj razini.

Time bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom na to da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Tako dug rast potrošnje nije još zabilježen

Rast potrošnje 44 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Očekujemo da je tijekom travnja nastavljen pozitivni trend u maloprodaji, no ipak nešto slabijom dinamikom zbog visoke prošlogodišnje baze i seljenje dijela potrošnje pred uskršnje blagdane u ožujak. Istovremeno, intenziviranje turističke djelatnosti te nastavak rasta plaća i dalje daju poticaj rastu potrošnje", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast potrošnje zahvaljuje se trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom 2017., dodatno su potaknule rast plaća i potrošnje, poručuju makroekonomisti.

Prosječna neto plaća 6253 kune

Prema nedavno objavljenim podacima DZS-a, prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za ožujak 6253 kune, što je realno 2,7 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), na početku drugog tromjesečja.

Nedavno je objavljeno da je u prvom tromjesečju BDP porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu osobne potrošnje, za 3,9 posto na godišnjoj razini.

A rast osobne potrošnje temelji se, između ostalog, na rastu maloprodaje. U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara