Ocjene čelnika parlamentarnih stranaka o prvih sto dana HDZ-ove Vlade

OCJENJUJUĆI prvih sto dana HDZ-ove Vlade, parlamentarna oporba uglavnom hvali napore premijera Ive Sanadera u približavanju Hrvatske EU, ali kritizira izostanak razvojnih projekata, posebno u gospodarstvu, dok stranke koje podržavaju Vladu pozitivno ocjenjuju njezin rad i na vanjskom i na unutarnjem planu.

Predsjednik oporbenog SDP-a Ivica Račan smatra da je najveći plus Sanaderove Vlade u vanjskopolitičkoj aktivnosti, ali, naglašava da se od toga ne živi, jer se, sa stopom rasta od tri posto ne može puno toga učiniti. Minus je apsolutni nedostatak razvojnog i gospodarskog programa, rekao je ustvrdivši da je HDZ-u na vlast došao bez ikakve vizije gospodarskog i drugog razvoja države.

"Bojim se da HDZ sve čini da se u pitanje dovedu razvojni projekti, a minus mu je i sve veći raskol oko imidža koji se pokušava stvoriti o reformiranoj stranci i praksi, odnosno raskol između reformiranog Sanaderovog i nereformiranog HDZ-a", ocijenio je Račan.

Prvi čovjek također oporbenog HSS-a Zlatko Tomčić također smatra da HDZ zaslužuje dvostruku ocjenu - relativno dobru za poteze na vanjskopolitičkom planu, ali vrlo lošu na domaćem.

Poseban prigovor na rad Vlade uputio je zbog, kako kaže, distanciranja Sabora od rasprave o "neprihvatljivim" dijelovima haške optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, te zbog upitne stvarne mogućnosti i zakonitosti vraćanja stanarskih prava Srbima koji su napustili Hrvatsku.

No, glavna Tomčićeva zamjerka Vladi je, kako kaže, nedostatak ekonomske politike. "Ekonomska politika im je bezidejna, državni proračun nagovještava selektivni i nepravedni pristup socijalnim transferima, a razne afere, nemilosrdne čistke, način rada Sabora, te čak nepristojno ponašanje HDZ-ovaca govore o njihovom shvaćanju demokracije", rekao je Tomčić.

Predsjednik oporbenog HSP-a Ante Đapić Vladi zamjera što je cijelu aktivnost posvetila samo pozitivnom avisu Europske komisije, nauštrb gospodarskih, socijalnih i drugih pitanja važnih za građane.

"Vlada se pretvorila u veliko ministarstvo vanjskih poslova, a unutarnja politika nije ništa drugačija od one koju je vodila Račanova ekipa", smatra Đapić.

Prva čelnica oporbenog HNS-a Vesna Pusić također hvali Sanaderovu Vladu zbog, kako kaže, nekoliko vrlo dobrih poteza na vanjskopolitičkom planu, vezano uz manjinska i pitanja približavanja EU, no negativnim ocjenjuje izostanak svake vizije u kojem smjeru HDZ misli voditi državu, posebno kada je riječ o gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sanader nije ni ministar vanjskih poslova ni euro-integracija, on je premijer i odgovoran je za strategiju ukupnog razvoja države, a ne samo za njezin vanjskopolitički imidž", tvrdi Pusić.

Slično misli i predsjednik oporbene Libre Jozo Radoš. Tvrdi da je na području međunarodnih odnosa Vlada radila dobro i vrlo logično, ali da temelj politike počiva na razvojnim, pokretačkim projektima na kojima je HDZ, smatra, potpuno zakazao.

"Posljedice tih krivih poteza mogli bi osjetiti vrlo brzo u obliku stagnacije i socijalnih problema", smatra Radoš.

S druge strane čelnici HSLS-a, DC-a, HSU-a, SDSS-a i SDA-a, stranaka koje podržavaju HDZ-ovu Vladu, drže da je Vlada učinila mnogo na jačanju međunarodnog imidža, te da se ekonomski učinci ne mogu osjetiti već nakon prvih sto dana.

Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić tvrdi da prvih sto dana Sanaderove Vlade u potpunosti ruši tezu da HDZ neće Hrvatsku uvesti u EU, te da pokazuje da HDZ može puno bolje i uspješnije od prethodne vlasti.

Na oporbene primjedbe o izostanku razvojnih projekata i čistki, Adlešić kaže da se, što se tiče gospodarstva, u sto dana ne mogu očekivati čuda, a oko smjena kaže da je svaka vlast kadrove smjenjivala s nejasnim zakonom, zbog čega od ove Vlade traži da donese zakon koji bi taj postupak regulirao.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže da je Vlada odlučno krenula u rješavanje otvorenih pitanja, poput obnove povjerenja građana, manjinske politike, "rasvjetljavanja prošlosti i distinkcije od poraženih ideologija u 20. stoljeću".

No, Vladi zamjera slab sastav, za koji smatra da ne može slijediti državnu politiku. "Vlada ima jaku politiku, a slab kadar", mišljenja je Pupovac.

Predsjednik SDA Šemso Tanković hvali pozitivno ozračje koje širi Sanaderova Vlada, ali kritizira nedostatak volje da ostvari ono što je dogovorila s manjinskim predstavnicima, posebno Bošnjacima.

Saborski zastupnik HSU-a Dragutin Pukleš tvrdi da se u Hrvatskoj osjeća aktivnost nove Vlade i volja da se nešto učini, ali da je teško u kratkom vremenu očekivati velike rezultate. "Vlada očito priprema da s nečim konkretnim uskoro izađe na gospodarskom planu, a ovakvo gospodarstvo nije jednostavno pokrenuti", ocjenio je Pukleš.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara