OD 1. RUJNA DO KRAJA GODINE NOVI NAČIN FINANCIRANJA VATROGASTVA

Od 1. rujna do 31. prosinca ove godine javne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj financirat će se dijelom i iz državnog proračuna, točnije putem fonda za izravnanja Ministarstva financija, a za tu je svrhu predviđeno 237 milijuna kuna, najavio je danas ministar financija Mato Crkvenac.

Tako u financiranju javnih vatrogasnih postrojbi jedinice lokalne uprave i samouprave neće više biti prepuštene same sebi, već će sredstva povlačiti iz državnog proračuna, odnosno Fonda, kazao je Crkvenac.

Kako bi se premostila razlika između sredstava koja za financiranje vatrogasaca izdvajaju jedinice lokalne uprave i samouprave te stvarnih troškova, pojasnila je pomoćnica ministra zadužena za pripremu proračuna Zorica Lučić, iz prihoda od poreza na dohodak izdvajat će se 1 posto ili ukupno oko 237 milijuna kuna u ta četiri mjeseca.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izradilo je minimum standarda financiranja jednog vatrogasca, odnosno procjenu sredstava potrebnih za pokrivanje plaće i materijalnih troškova po vatrogascu, što iznosi nešto manje od 10 tisuća kuna mjesečno.

Ta sredstva, prema zakonu, najvećim dijelom trebaju osigurati jedinice lokalne uprave i samouprave, njih ukupno 86 u cijeloj zemlji. Država je 2002. financirala 75 posto rashoda javnih vatrogasnih postrojbi, ove godine 50 posto, a za iduću je godinu bilo predviđeno 25 posto. No, sredstva lokalnih uprava do sada nisu bila dovoljna, što je i razlog uvođenja novog modela financiranja.

Lokalne su zajednice, drži ministar Crkvenac, 'politički i teritorijalno prerazdrobljene', što ih čini nesposobnima za djelovanje. To otežava i efikasno financiranje, organiziranje i koordiniranje lokalnih aktivnosti, poput vatrogastva, rekao je Crkvenac, pojašnjavajući potrebu za donošenjem novog modela financiranja vatrogastva u Hrvatskoj.

Rekao je i kako će, u cilju sustavnog rješavanja problema vatrogasaca koji rade u teškim uvjetima koje prati neizvjesnost oko plaća i opreme, biti predloženo da u buduće vatrogastvo uđu među djelatnosti čije financiranje dijelom ide iz fond za izravnanja, poput zdravstva, prosvjete i socijale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara