Od 1. siječnja 2005. nadogradnja kuća po POS-u

OD 1.SIJEČNJA 2005. počet će provedba Zakona o izmjena i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POSu) kojim se javna sredstva predviđena zakonom mogu koristiti i za gradnju i rekonstrukciju (dogradnje i nadogradnje) kuća, doznaje se danas u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Za provedbu tog dijela zakona osigurat će se 100 milijuna kuna - 25 milijuna kuna iz državnog proračuna te 75 milijuna kuna putem banaka, doznaje Hina danas u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) raspisala je natječaj za izbor banaka. Natječaj je bio otvoren do petka i pristigle su dvije ponude, ali još nije odabrana banka.

APN je u rujnu od jedinica lokalne samouprave zatražila da najkasnije do 1. studenoga ove godine na području svoga grada ili općine provedu odvojene ankete kako bi se utvrdio interes građana za gradnjom i rekonstrukcijom kuća po Zakonu o POS-u.

APN će još tjedan dana zaprimati njihove ankete i nakon toga će se znati interes građana.

Grad Zagreb nije proveo takvu anketu, doznaje se u Ministarstvu i pojašnjava kako to ne znači da zainteresirani Zagrepčani neće moći iskoristiti sredstva namijenjena za nadogradnju kuća po POS-u.

Gradovi i općine koji će htjeti svojim građanima omogućiti nadogradnju kuća po povoljnim uvjetima Zakona o POS-u trebat će krajem ove ili početkom iduće godine raspisati natječaj za građane. Prednost u korištenju osiguranih novaca imat će oni gradovi ili općine koji se jave među prvima, ističu u Ministarstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što neki grad ili općina nije proveo anketu i ustanovio zainteresiranost građana za adaptaciju i nadogradnju kuća ne sprječava ga da raspiše natječaj, rečeno je u Ministarstvu.

U zagrebačkom Poglavarstvu danas nije bilo moguće doznati zašto Grad Zagreb tu anketu nije raspisao u predviđenom roku.

Predsjednica Povjerenstva za POS Grada Zagreba Sonja Kostić izjavila je za Hinu da do nje nije stigao APN-ov zahtjev za provođenjem takve ankete.

Gradovi i općine također mogu osnivati i vlastite agencije za gradnju i nadogradnju stanova po programu POS, što je prije izmjene zakona (do lipnja 2004.) mogla isključivo država preko APN-a.

U Ministarstvu je rečeno da su Varaždin i Rijeka već pokazali zanimanje za osnutak takve agencije.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara