Od 1. svibnja pojeftinjuju generički lijekovi - bez promjena za pacijente

Novom listom lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koja će se početi primjenjivati 1. svibnja, pojeftinit će više generičkih lijekova za prosječno pet posto, ali to neće donijeti nikakve promjene za pacijente.

Sniženje cijena generičkih lijekova, istovrsnih lijekova različitih proizvođača, neće izravno osjetiti pacijenti koji uzimaju lijekove na recept, no troškovi HZZO-a trebali bi se smanjiti za oko 44 milijuna kuna.

Pacijenti koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje morat će i dalje za neke lijekove plaćati participaciju, a oni koji je dosad nisu plaćali neće to morati ni ubuduće.

Broj lijekova s participacijom koji se izdaju na recept povećan je s 341 na 477 u odnosu na prošlu godinu, a također je povećana visina participacija za neke lijekove.

Tako će se participacija od 10 posto plaćati za 68 umjesto za 113 lijekova, od 25 posto za 212 umjesto za 112 lijekova, a od 50 posto za 174 umjesto za 116 lijekova.

U odnosu na prošlu godinu kada niti za jedan lijek nije bilo participacije od 75 posto, ove godine ona će se plaćati za 23 lijeka na recept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povećanje broja lijekova za koje se plaća participacija trebao bi povećati iznos učešća osiguranih osoba u ovoj godini za oko 150 milijuna kuna u odnosu na lani.

Sredstva od participacije ukupno bi iznosila oko 370 milijuna kuna.

Zbog povećanja broja lijekova s participacijom i sniženja cijena nekih lijekova HZZO predviđa da će se ove godine potrošnja lijekova smanjiti za 1,8 posto u odnosu na lani.

Na listu su uvrštena 23 nova generička lijeka, uglavnom lijekovi za kardiovaskularne bolesti, antibiotici, citostatici i lijekovi za dišni sustav.

Za osobe oboljele od HIV-a na listu je uvršten lijek Kaletra za liječenje sustavnih virusnih infekcija koji će pacijenti moći dobiti u bolnicama uz odobrenje HZZO-a, a u skupini citostatika Herceptin koji će se izdavati uz odobrenje bolničkog povjerenstva za lijekove.

Nova lista lijekova donosi se svake godine sukladno Pravilniku o utvrđivanju cijena lijekova na veliko po kojem se cijene usklađuju s prosječnim cijenama lijekova u Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Češkoj i Španjolskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara