Od 10. lipnja građani SiCG u Hrvatsku mogu bez viza

Od 10. lipnja građani SiCG u Hrvatsku mogu bez viza

VLADA je donijela odluku kojom privremeno od državljana Srbije i Crne Gore neće zahtijevati vize za ulazak u Hrvatsku za turističke posjete do 90 dana. Suspenzija viznog režima primjenjuje se od 10. lipnja do 31. prosinca ove godine.

Produljenje suspenzije viznog režima ili njegovo ukidanje ovisit će o tijeku rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje, te obvezama Hrvatske prema viznoj politici EU.

Premijer Ivica Račan drži da je normalizacija odnosa sa susjedima strateški interes Hrvatske i obveza prema EU. Istaknuo je da logično da se odluka o ukidanju viza uvjetuje rješavanjem otvorenih pitanja između dviju država.

Interes je Hrvatske, rekao je potpredsjednik Vlade Goran Granić, otvorena pitanja rješavati na europskoj razini koja će jamčiti sigurnost hrvatskih granica. Dodao je kako je nmoguće da Hrvatska, Rumnjska, Mađarska i druge zemlje uđu u EU, a da u središtu Europe ostane crna rupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović i potpredsjednik Vlade Ante Simonić upozorili su da prije odluke o potpunom ukidanju viza treba dobiti jamstva EU da se to ukidanje neće negativno odraziti na obveze Hrvatske prema viznoj politici EU.

Kao nužna pitanja, kojima se mora uvjetovati ukidanje viza, Simonić je izdvojio potpisivanje sporazuma o readmisiji, odnosno prihvaćanju ilegalnih migranata, povrat opljačkanih umjetničkih djela, te završetak procesa identifikacije osoba nestalih u Domovinskom ratu, odnosno srpskoj agresiji.

U prvih pet mjeseci ove godine hrvatsko Veleposlanstvo u Beogradu izdalo je 12.348 viza, a u godini prije 31.330.

30. svibnja Vijeće ministara, vlada državne zajednice Srbije i Crne Gore, donijelo je odluku o ukidanju viza za državljane susjednih, među ostalim i Hrvatske, zemalja Europske unije i ostalih zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara