Od 2021. EU zabranjuje plastični pribor za jelo, slamke i štapiće za uši

Od 2021. EU zabranjuje plastični pribor za jelo, slamke i štapiće za uši
Foto: 123rf

EUROPSKI parlament danas je odobrio novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće. 560 zastupnika je glasalo za dogovor postignut s ministrima EU-a, 35 ih je bilo protiv i 28 suzdržanih.

Kako se navodi u priopćenju, sljedeći će proizvodi od 2021. u EU biti zabranjeni:

- pribor za jelo za jednokratnu uporabu (vilice, noževi, žlice i štapići za jelo)
- plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu
- plastične slamke
- štapići za uši izrađeni od plastike
- plastični štapići za pridržavanje balona
- oksorazgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena

Prema podacima Europske komisije, više od 80% morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70% svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, oceanima i na plažama EU-a i diljem svijeta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Novi cilj za recikliranje i veća odgovornost proizvođača

Države članice će do 2029. godine morati omogućiti ponovno prikupljanje 90% upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25% materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će biti prikladno za recikliranje. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30%.

"Ovim se dogovorom ujedno daje prednost primjeni načela 'onečišćivač plaća'. To se osobito odnosi na proizvođače duhana koji će morati preuzeti veću odgovornost. Novi će se režim primjenjivati i na ribolovni pribor kako bi se osiguralo da proizvođači, a ne ribari, snose troškove prikupljanja mreža izgubljenih na moru.

Ovim zakonodavstvom predviđa se i obvezno postavljanje oznaka o negativnom utjecaju koji na okoliš ima bacanje cigareta s plastičnim filterima te plastičnih čaša i vlažnih maramica", stoji u priopćenju.

Filteri za cigarete sadrže celulozni acetat, plastični materijal koji čini do 60 posto njihovog sastava, i drugi su po redu među plastičnim onečišćivačima koji se nalaze na europskim plažama. U izvješće je stoga dodan članak u kojem stoji da države članice moraju postaviti ciljeve za smanjenje filtera za cigarete za 50 posto do 2025., odnosno za 80 posto do 2030. godine.

"Ovo je izuzetno važno za planet"

"Ovim će se zakonodavstvom za 22 milijarde eura smanjiti štetni učinci na okoliš. Toliko bi, prema procjeni, trebao biti trošak onečišćenja plastikom u Europi do 2030. Europa sada ima zakonodavni model obrane i promicanja na međunarodnoj razini, s obzirom na globalnu prirodu problema onečišćenja mora plastikom. To je izuzetno važno za ovaj planet", izjavila je izvjestiteljica Frédérique Ries (ALDE, Belgija).

"Danas smo poduzeli važan korak kojim ćemo smanjiti zagađenje u našim oceanima i morima. Možemo to stvarno učiniti. Europa postavlja nove standarde, otvarajući time put cijelom svijetu da joj se pridruži", komentirao je Frans Timmermans, izjavio je potpredsjednik Europske komisije.

Vijeće ministara EU-a treba sada i formalno usvojiti ovaj zakon, nakon čega će uslijediti objava u službenom listu Europske unije, a nakon toga države članice EU-a imat će dvije godine da taj zakon uvrste u svoje zakonodavstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara