Od 2030. Hrvatice će u mirovinu sa 65 godina!

Foto: BrunoKonjević/Cropix

NA DANAŠNJOJ sjednici Vlada je utvrdila izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojemu će žene u mirovinu sa 65 godina tek od 2030. godine. Izmjenama se uređuje i umanjenje mirovine za one koji odlaze u prijevremenu mirovinu, a uz godine života u obzir bi se pritom uzimao i mirovinski staž.

Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine utvrđuje se tako da se polazni faktor iz stavka 1. ovoga članka smanjuje za svaki kalendarski mjesec prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, i to:
-  s navršenih do 36 godina mirovinskog staža – za 0,34% po mjesecu,
-  s navršenih 37 godina mirovinskog staža – za 0,29% po mjesecu,
-  s navršenih 38 godina mirovinskog staža – za 0,24% po mjesecu,
-  s navršenih 39 godina mirovinskog staža – za 0,19% po mjesecu,
-  s navršenih 40 godina i više mirovinskog staža – za 0,15% po mjesecu.

Polazni faktor za određivanje starosne mirovine osiguranika, koji prvi put stječe mirovinu nakon navršene 65. godine života, utvrđuje se tako da se polazni faktor povećava za svaki kalendarski mjesec nakon navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu za 0,15% po mjesecu, a najviše za pet godina. Na isti način utvrđuje se polazni faktor za određivanje obiteljske mirovine iza osiguranika, koji je umro nakon navršene 65. godine života i nije stekao mirovinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara