Od danas smo za dva koraka bliže NATO-u

Od danas smo za dva koraka bliže NATO-u

"POLJSKA I Rumunjska peta su i šesta zemlja od 26 članica Sjevernoatlantskog saveza koje su ratificirale Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku", navodi se u današnjem priopćenju Ministarstva vanjskih poslova u kojem se dodaje kako su to već učinili parlamenti Mađarske, Latvije, Sjedinjenih Američkih Država i Litve.

Uplate od tri i četiri milijuna eura

Podsjetimo, Hrvatska je u srpnju potpisala Protokol o primanju u NATO u Bruxellesu. Pretpostavlja se da će ratifikacija trajati manje od godinu dana kada će Hrvatska i formalno pravno postati članica tog vojnog saveza. Naime, nakon potpisivanja protokola, daljnja procedura izgledala bi ovako - prvo dolazi do postupka ratifikacije u svim zemljama članicama, nakon toga zemlje članice obavijeste o tome američki State Department, koji je depozitar Washingtonskog ugovora, a onda glavni tajnik NATO-a poziva zemlju da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju pozvana zemlja, sukladno svojoj nacionalnoj proceduri, ratificira protokol, a kad se svi ratifikacijski instrumenti dostave State Departmentu, tek tada ona postaje punopravnom članicom.

Podsjetimo kako će Hrvatska uplaćivati iznos između tri i četiri milijuna eura kao članica NATO-a a taj iznos ide u zajednički proračun.

M.M.
Foto:AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara