OD EL GRECA DO PICASSA: ŠPANJOLSKI PORTRET U PRADU

Od El Greca do Picassa, od Velazqueza do Juana Grisa, muzej Prado u Madridu organizira izložbu o 500 godina portreta najvećih majstora španjolskog slikarstva okupljenih po prvi put.

"Španjolski portret: od El Greca do Picassa" predstavlja 87 platna s kraja 15. stoljeća do 1920. godine. Izložbu koja će trajati za posjetitelje od 20. listopada do 6. veljače 2005. otvorit će u utorak prinčevski par od Asturiasa.

Španjolski velikani, kurtizane i mali ljudi kako su ih vidjeli Tizian, Ribera, Murillo, Velazquez, Zurbaran, Goya, El Greco, Miro i Picasso odražavaju pet stoljeća razvoja španjolskog društva i nicanje vlastita slikarskog identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brojna izložena djela posudili su strani muzeji. Neka, poput "Infantkinje Margarite u plavoj haljini" Velazqueza ili Goyine "Vojvotkinje od Albe" izlažu se prvi put u Španjolskoj.

Od portreta proroka Ezekijela Pedra Berruguete, preko "Portreta plemića s rukom na prsima" El Greca, Goyine "Vojvotkinje od Albe" ili Picassove "Žene u plavom", kraljevi, kurtizane, patuljci i podanici tvore fizički i moralni portret španjolskog društva.

(Hina) xbnš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara