koronavirus u hrvatskoj

Od idućeg tjedna za teretne prijevoznike otvara se trajektna linija Zadar - Ancona

Od idućeg tjedna za teretne prijevoznike otvara se trajektna linija Zadar - Ancona
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

TRAJEKTNA linija iz Zadra za Anconu, koja je obustavljena zbog epidemije koronavirusa, ponovno će nastaviti prometovati od 26. travnja, dva puta tjedno, a riječ je o liniji za teretne prijevoznike.

Rezultat je to inicijative Hrvatske gospodarske komore na temelju prijedloga tvrtki članica i u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Jadrolinijom, izvijestili su iz HGK te dodali da je više od 30 tvrtki iz sektora cestovnog teretnog prijevoza tražilo povratak trajektne linije s Italijom.

Tjedno na toj liniji prometuje oko 70 kamiona iz svih dalmatinskih županija, a omogućuje značajnu vremensku i financijsku uštedu za mnoge prijevoznike budući da je čekanje na granici u takvoj vrsti teretnog prijevoza kraće te je manji broj prijelaza i pojačanih graničnih kontrola, kao što je i manja potreba za formiranje praćenih konvoja vozila u tranzitu.

Odluka je značajna i za lokalnu prehrambenu industriju, kojoj je ovime olakšan prijevoz, posebice lako kvarljivih proizvoda poput svježe ribe. 

"Ponovno uvođenje trajektne linije svakako će pridonijeti bržem protoku roba i normalizaciji i boljoj prometnoj povezanosti i gospodarskoj suradnji dviju zemalja", rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj. 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković još u četvrtak je najavio ublažavanje mjera u prometnom sektoru poput postupnog uvođenja javnog gradskog i prigradskog željezničkog prijevoza. Uvođenje linije Zadar-Ancona za teretne prijevoznike predloženo je kako bi im se olakšalo poslovanje, a moguće je da se uvedu i neke katamaranske linije. To bi se, kazao je Butković, uvelo uz mjere socijalnog distanciranja i svega onoga što epidemiolozi preporučuju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara