Ukinuta kontrola cijene za hranu i kozmetiku

Ukinuta kontrola cijene za hranu i kozmetiku
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

VLADA je od iznimnih mjera kontrole cijena za određene proizvode izuzela prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu upotrebu, dok će se te mjere i dalje primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu te dezinfekcijska sredstva.

Uzimajući u obzir da je opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita te da nije bilo nestašice proizvoda na tržištu, od iznimne kontrole cijena izostavljaju se prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Time će se, rekao je Ćorić, omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje. 

Dodao je kako u Hrvatskoj nije prestala ugroza od bolesti covid-19 pa se izvorna odluka nastavlja primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu i dezinfekcijska sredstva.

Podsjetio je da je svrha odluke o iznimnim mjerama za određene proizvode od 15. ožujka ove godine, koja je dopunjena 30. travnja, sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnosti monopolističkog određivanja cijena proizvoda u okolnostima epidemije bolesti covid-19.

Odluke su, kazao je, donesene kako bi se zaštitili potrošači i njihovo zdravlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara