Od početka godine imamo niži PDV na hranu. Jeste li osjetili pojeftinjenja?

Od početka godine imamo niži PDV na hranu. Jeste li osjetili pojeftinjenja?
Foto/montraža: Patrik Macek/Pixsell/DZS/Index

S POČETKOM ove godine na snagu je stupilo sniženje poreza na dodanu vrijednost za određene, pogotovo prehrambene proizvode, no značajnije je pojeftinjenje - suprotno očekivanjima Ministarstva financija - izostalo.

Snižene su stope PDV-a na meso, ribu, voće i povrće, suho mahunasto povrće, jaja i pelene, kao i na bezreceptne lijekove.

 

Od početka 2019. sniženom stopom od 13 posto oporezuje se svježe ili rashlađeno meso, isporuka živih životinja, riba, voće i povrće, jaja, mahunasto suho povrće te dječje pelene.

Snižena je i stopa za bezreceptne lijekove te se oni umjesto stopom od 25 posto oporezuju stopom od 5 posto. Time je izjednačena stopa PDV-a na bezreceptne i lijekove koji se izdaju na recept.

Prosječna obitelj trebala je uštedjeti oko 80 kuna mjesečno

Ministar financija Zdravko Marić je prilikom predstavljanja tih izmjena više puta ponovio kako očekuje da će sniženje stope PDV-a na 13 posto, koje se odnosi i na neke najvažnije proizvode iz potrošačke košarice, rezultirati i smanjenjem cijena tih proizvoda. Očekivalo se da bi prosječna obitelj trebala uštedjeti oko 80 kuna mjesečno.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u prva tri mjeseca ove godine, u usporedbi s istim razdobljem 2018., prema indeksu potrošačkih cijena došlo je do pojeftinjenja hrane i pića od 0,8 posto.Neki proizvodi skuplji, a neki jeftiniji nego prošle godine

No kada se detaljnije pogledaju podaci, vidi se da su neke namirnice znatno poskupjele. Tako je u prvom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine došlo do porasta cijena povrća od 5,1 posto. Istovremeno, voće je jeftinije za 13 posto.

Kruh i žitarice poskupjeli su za 2,2 posto, riba i plodovi mora za 1,9 posto, dok je pala cijena mesa i to za 4 posto.

Što se tiče farmaceutskih proizvoda, kod njih je došlo do blažeg pojeftinjenja i to od 1,9 posto.

Ako promotrimo ukupnu sliku cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku su, uz rast na mjesečnoj razini, na godišnjoj razini cijene također blago ubrzale s rastom. Tako su potrošačke cijene u odnosu na veljaču 2019. više za 1 posto, što je rast drugi mjesec zaredom, dok su u odnosu na ožujak 2018. više za 0,9 posto. Uz blage stope rasta u prva tri mjeseca ove godine godišnja stopa inflacije u prvom tromjesečju iznosila je 0,5%.

Analitičari RBA smatraju da su snažniji rast godišnje stope inflacije obuzdale niže cijene hrane i bezalkoholnih pića koje čine gotovo 28% u strukturi potrošačke košarice, a na godišnjoj razini su niže za 0,7%. Pri tome je, kako navode, pad cijena hrane i bezalkoholnih pića nastavljen treći mjesec zaredom, a djelomično je odraz niže stope PDV-a na niz prehrambenih proizvoda.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara