Od polufinala do polufinala: Gdje smo bili 1998., gdje smo danas i jesmo li morali bolje?

Od polufinala do polufinala: Gdje smo bili 1998., gdje smo danas i jesmo li morali bolje?
Foto: EPA, Getty

HRVATSKA je i prije točno dvadeset godina ludovala zbog nogometa, kao i danas. Tada je reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila treće mjesto, što je bio veliki uspjeh za malu, mladu i globalno nepoznatu zemlju.

Te sada već davne 1998. godine Hrvatska je u polufinalu igrala protiv domaćina Francuske. Točno 20 godina plus koji dan poslije, u polufinalu svjetskog nogometnog prvenstva su nas dočekali Englezi. 

Iskoristili smo to da vidimo koliko smo daleko kao zemlja dogurali  u tih 20 godina između dva polufinala.

U posljednjih 20 godina mnogo se toga promijenilo, Hrvatska je u međuvremenu postala članica Europske unije, ekonomija je u usporedbi s tadašnjim brojkama znatno ojačala, no isto tako ostaje dojam da se moglo napraviti mnogo više.

Val iseljavanja smanjio broj stanovnika za oko 400 tisuća

Loša reakcija na globalnu recesiju 2008. Hrvatsku je skupo stajala. Za razliku od većine zemalja Europe koje su se relativno brzo oporavile, Hrvatska je zapela u šestogodišnjoj recesiji, što je potaknulo val iseljavanja koji traje i danas, a društvo je depresivno.

Zbog iseljavanja i loših demografskih trendova Hrvatska je prema službenim procjenama u posljednjih 20 godina izgubila oko 400 tisuća stanovnika. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 1998. Hrvatska je imala oko 4,5 milijuna stanovnika, a sada ta brojka iznosi 4,1 milijun. Stvarna brojka je možda i manja s obzirom na to da iseljavanje konstantno traje, a i nisu svi iseljenici evidentirani, osobito u hrvatskim statistikama.


source: tradingeconomics.com

Porasle plaće, pao broj nezaposlenih

U posljednjih 20 godina došlo je do značajnog nominalnog porasta plaća, pa tako danas gotovo nevjerojatno zvuči da je 1998. prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosila oko 2667 kuna. Danas je taj prosjek preko 6 tisuća kuna.


source: tradingeconomics.com

Hrvatska je uvijek imala problema s visokom nezaposlenošću pa je 1998. nezaposleno bilo oko 290 tisuća ljudi. To nije rekordna brojka, u kasnijim godinama penjala se i do 400 tisuća. Danas je nezaposlenih znatno manje, oko 138 tisuća. No za to je dobrim dijelom zaslužno iseljavanje, iako se u posljednje vrijeme primjećuje i porast broja zaposlenih. Ukupan broj zaposlenih 1998. iznosio je 1,318 milijuna, dok je prema podacima za 2018. njihov broj porastao na 1,382 milijuna.


source: tradingeconomics.com

Snažan rast turizma

Ono što je nedvojbeno “eksplodiralo” u posljednjih 20 godina je turizam. Prije 20 godina Hrvatska je, prema podacima DZS-a, imala 5,4 milijuna turističkih dolazaka, dok je ta brojka danas znatno veća te je prošle godina iznosila 17,4 milijuna - 12 milijuna više. Slično je i s noćenjima kojih je sada preko 86 milijuna, dok ih je prije dva desetljeća bilo tek nešto više od 31 milijun.

Došlo je i do značajnog porasta trgovine s inozemstvom. Primjerice, izvoz po stanovniku 1998. iznosio je 6383 kune, dok je uvoz iznosio 11.706 kuna. Danas je izvoz nekoliko puta veći i iznosi 25.478 kuna, dok je uvoz 39.779 kuna (podaci za 2017.)

Ukupni BDP 1998. iznosio je oko 160 milijardi kuna, ili preračunato, oko 5000 eura po stanovniku. Danas je vrijednost hrvatskog BDP-a oko 350 milijardi kuna ili preračunato, oko 11 tisuća eura po stanovniku.


source: tradingeconomics.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara