KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Od ponedjeljka limit za beskontaktno plaćanje 250 kuna

Od ponedjeljka limit za beskontaktno plaćanje 250 kuna
Foto: 123.rf

PREPORUKA Hrvatske narodne banke (HNB) o beskontaktnom plaćanju u maksimalnom iznosu od 250 kuna bez PIN-a primjenjivat će se od 6. travnja, objavili su u petak iz HNB-a.

HNB je, kako se navodi, s ciljem smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom dao bankama i kartičnim kućama preporuku povećanja maksimalnog iznosa beskontaktne platne transakcije bez upotrebe PIN-a sa 100 na 250 kuna.

Pri izdavanju preporuke HNB je prvotno zadao rok primjene najkasnije do 21. travnja ove godine.

Sve su se banke i kartične kuće pozitivno odazvale na preporuku i unatoč prvotno postavljenom konačnom roku primjene, velika većina banaka / kartičnih kuća bit će spremna ispuniti preporuku već od 6. travnja, ističu iz HNB-a napominjući kako iznimku čini manji broj izdavatelja platnih kartica koji zbog tehničkih značajki samih kartica ne mogu provesti navedenu promjenu bez zamjene tih kartica.

S obzirom na to da je provođenje ove preporuke složen i tehnički zahtjevan proces koji uključuje razne dionike, moguće je da će kod određenoga manjeg broja trgovaca biti potrebna prilagodba sustava i u kraćem razdoblju nakon 6. travnja, istaknuli su iz HNB-a.

Podsjećaju da je iznosom od 250 kuna maksimalne beskontaktne platne transakcije bez PIN-a obuhvaćen velik dio svakodnevnih platnih transakcija građana, čime se dodatno smanjuje mogućnost zaraze koronavirusom pri plaćanju.

"HNB će i nadalje aktivno pratiti preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, postupati u skladu s njima te pridonositi da se navedeno što učinkovitije i provodi", zaključuje se u priopćenju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara