KORONAVIRUS

Od ponedjeljka nema škole, a učitelji nisu spremni za online nastavu: "Bit će improvizacija"

Od ponedjeljka nema škole, a učitelji nisu spremni za online nastavu: "Bit će improvizacija"
Foto:Pixsell/Duško Marusic/Kristina Stedul Fabac

NAKON što je danas prekinuta nastava u Istarskoj županiji, od ponedjeljka zbog koronavirusa u cijeloj Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima. Obustava nastave trajat će dva tjedna.

Nastavnici uopće nisu spremni za online nastavu

No nastavnici, među kojima ima i dosta starijih, morat će dolaziti u školu i od tamo provoditi online nastavu, za koju, kako doznajemo, uopće nisu pripremljeni.

Oni koji nemaju kamo s djecom moći će ih dovesti i u školu i u vrtiće.

"Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece. Za one koji nemaju, pogotovo kroz prvo razdoblje, škole će raditi. Ako roditelji nisu u mogućnosti osigurati da dijete bude doma, neka dovedu dijete u školu. Nastavnici će biti u školama. Dakle, ako djeca nemaju gdje biti, ako roditelji ne mogu osigurati, djeca mogu doći i u vrtić i u školu", rekao je danas premijer Plenković.

Nastavnici tvrde da će se svatko snalaziti kako zna

Index je danas razgovarao s više nastavnika koji su nam rekli da uopće nisu imali edukaciju za online nastavu i svatko će se snalaziti kako zna.

Jedna profesorica nam je rekla da su imali samo školski sastanak u trajanju od 20 minuta, na kojem im je pročitan dopis koji je slalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a koji je Index ranije objavio. Taj dopis su dobili i nastavnici, i na tom im je sastanku praktički ukratko usmeno prepričan dopis.

>>Ministarstvo poslalo upute za online nastavu

"Neki će se snaći, ostalo će biti improvizacija"

Razgovarali smo i s jednom učiteljicom koja nam je rekla da oni pak nisu imali nikakvu edukaciju oko toga. Isto se pita kako će održavanje online nastave izgledati.

Profesorica iz treće škole rekla nam je da neki nastavnici samoinicijativno koriste neke platforme i da će se snaći samo oni koji imaju neka znanja iz IKT-ja (informacijske i komunikacijske tehnologije), dok će ostalo, navodi, biti improvizacija.

"Mi u školi nismo imali nikakvu edukaciju oko online nastave, a koliko sam čula od kolegica iz ostalih škola, nisu je imali ni oni", kazala nam je.

"U školi su nas samo informirali o platformama koje mogu koristiti učenici tipa Onenote ili Kahoot. Ali o tome kako organizirati online nastavu, edukaciju nismo imali. Dakle, sukus svega je da svatko tko se imalo služi IKT-jom može nešto improvizirati na tim platformama, ali to je upravo to - improvizacija, a ne organizirana online nastava", rekla nam je ona.

I još nekoliko profesora nam je potvrdilo da nisu imali nikakve pripreme za online nastavu i svi se pitaju kako će to od ponedjeljka izgledati.

Za učenike od prvog do 4. razreda svaki dan nastava na HRT-u po 2 do 3 sata

Jedna učiteljica iz nižih razreda nam je pak rekla da će ona svojim učenicima zadati dvije lektire i zadatke za istu te reći koja gradiva iz prirode i matematike da ponavljaju i da će to poslati roditeljima na mail.

Inače, osim online nastave koja će se sudeći po razgovoru s nastavnicima održavati doslovno na način kako tko umije baratati informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, dio nastave emitirat će se i preko HRT-a.

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu preko HRT 3 pod nazivom Škola na Trećem bit će u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine. Za 1. razred osnovne škole nastava će se emitirati na HRT 3 8-10 h. Za 2. razred osnovne 10-12:30 h, za treće razrede 13-16 h te za 4. razrede 16-19 h.

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan.

Predmetna nastava emitirat će se preko Sportske televizije

Sadržaji će uključivati videosnimku predavanja, kao i dodatne radne materijale. Dodatno se potiču svi predmetni nastavnici da, poziva resorno Ministarstvo, osim ovoga osnovnog paketa, pripremaju vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u svojim virtualnim razredima.

Također, predmetni nastavnici čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu. Ministarstvo poziva učitelje i nastavnike da svoje materijale objavljuju na CARNET-ovoj Meduzi ili Edutoriju kako bi ih i drugi mogli koristiti.  

Sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati. Nastava će se održavati od tri do pet školskih sati prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a, a škole se mole da i na svojim mrežnim stranicama prenose informacije.

Raspored i smjene će objaviti Ministarstvo

Za sve učenike online nastava počinje u ponedjeljak, 16. ožujka 2020., prema rasporedu i smjenama koje će odrediti MZO i objaviti na mrežnim stranicama.

Ministarstvo navodi da su nastavnicima na raspolaganju i digitalni obrazovni sadržaji (DOS) na CARNET-ovim stranicama koje mogu slobodno koristiti prema danom rasporedu.

"Pozivamo da se koriste i materijali iz virtualnih učionica, metodičkih priručnika i digitalnih udžbenika", navodi Ministarstvo.

Što će biti s ocjenama tijekom online nastave?
 
Razrednici bi, ističu, trebali svaki radni dan u "virtualnim razredima" od 5. do 8. razreda u osnovnim školama i od 1. do 4. razreda u srednjim školama podsjetiti učenike na dnevni raspored i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan.

Predmetni nastavnici trebaju davati i upute vezano uz korištenje materijala u udžbenicima te samostalni rad učenika. Korisno je i da učenici imaju jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad.

"Prisutnost učenika na nastavi prati se uz njihove aktivnosti u "virtualnom razredu". Savjetnici AZOO-a i ASOO-a pratit će aktivnosti nastavnika i pružati potporu u njihovim aktivnostima. Mentori u Školi za život kontinuirano će raditi na izradi novih digitalnih sadržaja te po potrebi davati potporu nastavnicima u izradi vlastitih materijala, osmišljavanju dodatnih materijala te dodatnih aktivnosti koje učenici izrađuju samostalno. Predlažemo učiteljima da kontinuirano daju povratne informacije učenicima različitim metodama vrednovanja kao što su učenje i vrednovanje za učenje, a vrednovanje naučenog za sada nije obvezno", navode.

Sve obavijesti paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Sve ravnatelje mole da prate obavijesti u učionici za ravnatelje na Loomenu.

Djeca koju roditelji dovedu u školu nastavu će također pratiti preko TV-a

Potpora predmetnim nastavnicima pružat će se, ističu, u odgovarajućim predmetnim virtualnim učionicama na Loomenu u kojima se provode redovite edukacije za Školu za život.  

Prema mišljenju vlade RH i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske do daljnjega djelatnici trebaju navedene aktivnosti i redovite poslove obavljati na radnome mjestu u školama, barem do, kako navodi Ministarstvo, uspostave pune funkcionalnosti sustava nastave na daljinu.

Ravnatelji također trebaju osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće. Učenici u školi također trebaju pratiti nastavu na programu HRT 3. Dakle, za njih neće biti organizirana nastava, nego će pratiti obrazovni program na televiziji ili će sudjelovati u nastavi na daljinu uz praćenje učitelja.

Što je s pomoćnicima u nastavi?

Učenici koji koriste uslugu pomoćnika u nastavi mogu je nastaviti koristiti u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće. Međutim, u ovome drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika. Uslugu je moguće koristiti u vremensku opsegu koji je potreban za praćenje nastave na daljinu, a najviše koliko je učenik koristio uslugu pomoćnika u nastavi u školi.

Dodatne obavijesti bit će dostupne tijekom sutrašnjeg sastanka ministrice Divjak s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola u virtualnoj učionici.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara