Landmine Monitor: Od protupješačkih mina prošle godine stradao rekordan broj djece

Landmine Monitor: Od protupješačkih mina prošle godine stradao rekordan broj djece
Screenshot: YouTube
 
PROŠLE je godine od posljedica eksplozije mina i drugih eksplozivnih naprava smrtno stradao, ili je ozlijeđen, rekordan broj djece, a poražavajućoj je brojci drugu godinu zaredom pridonio niz sukoba u svijetu, izvijestili su u četvrtak dužnosnici Landmine Monitora. 
 
U godišnjem izvješću Landmine Monitora stoji da je tijekom 2016. smrtno stradalo 8605 civila te da je spomenuta brojka najviša od 1999. otkad ta organizacija vodi evidenciju o žrtvama. 
 
Na porast broja stradale djece bez sumnje su utjecali sukobi u Afganistanu, Ukrajini, Jemenu i u Libiji.
 
Alarmantna brojka: Tri četvrtine žrtava su civili 
 
Oko tri četvrtine prijavljenih žrtava čine civili, a među njima je više od 1000 ranjene djece i oko 500 smrtno stradale djece, stoji u izvješću.
 
"Nekoliko žestokih sukoba, u kojima se uopće ne vodi računa o sigurnosti civila, i dalje traju. Oni su, drugu godinu zaredom, rezultirali velikim brojem ozlijeđenih ili smrtno stradalih od mina", rekao je jedan od čelnih ljudi Landmine Monitora Loren Persi. 
 
Brojku je nazvao "alarmantnom", dodavši da bi broj žrtava vjerojatno bio i veći, no iz nekih zemalja, poput Sirije i Iraka, organizacija ne uspijeva dobiti podatke. 
 
ISIS proizvodio mine u industrijskim razmjerima
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Više od dvaput veća brojka nego ona iz 2013. odnosi se na smrtne slučajeve koji su posljedica improviziranih eksplozivnih naprava, neeksplodiranog kazetnog streljiva i ostalih eksplozivnih naprava zaostalih iz sukoba, kao i od protupješačkih mina. 
 
Proizvodnja i upotreba mina smanjila se nakon potpisivanja Sporazuma o zabrani upotrebe protupješačkih mina (MBT) usvojenog 1997., no iz Landmine Monitora kažu da je Islamska država u Iraku i Siriji tijekom ove godine proizvodila improvizirane mine u industrijskim razmjerima.
 
Samo četiri zemlje ispoštovale rok za čišćenje od mina
 
U izvješću stoji da su oružane skupine koristile protupješačke mine u najmanje sedam drugih zemalja tijekom prošle godine: u Afganistanu, Indiji, Mjanmaru, Nigeriji, Pakistanu, Ukrajini i u Jemenu. 
 
Mjanmar i Sirija su jedine zemlje u kojima vladine vojne snage i dalje upotrebljavaju protupješačke mine, objavio je Landmine Monitor. 
 
Alžir i Mozambik su 2017. izvijestili da su čisti od mina, no ima ih u još 61 zemlji svijeta. Više od polovine ih je potpisao MBT. U skladu s pravilima sporazuma zemlje se obvezuju da će počistiti mine u roku od 10 godina, no stručnjaci kažu da su rokove ispoštovale samo četiri zemlje među njima.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz svjetske sukobe, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sukobi. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara