Od rudarenja na asteroidima moglo bi se jako dobro zaraditi

Od rudarenja na asteroidima moglo bi se jako dobro zaraditi

Foto: Shutterstock

DA SE ljudi jednom dokopaju asteroida, to bi promijenilo mnogo toga.

Vrijednost jednog asteroida mjeri se u kvintilijunima dolara, što proizvodnju metala na cijelom našem planetu od oko 660 milijardi dolara čini dosta jadnom, u usporedbi s time, piše Visual Capitalist.

Zemlja je puna neisplativih materijala, a određeni su tipovi asteroida gotovo čisti metal. Asteroidi tipa X su ostaci većih asteroida koji su uništeni u sudarima te se metalna jezgra odvojila od omotača. Jedan takav asteroid je blizu, a za njega se vjeruje da sadrži više platine nego je iskopano tijekom cijele ljudske povijesti.

Mete za rudarenje blizu Zemlje

Kompanije poput Planetary Resources i Deep Space Industries su prve krenule u takva istraživanja te već kreću s pronalascima potencijalnih meta za rudarenje.

U obzir uzimaju asteroide blizu Zemlje, do kojih bi se najlakše moglo stići. Dosad je otkriveno oko 15.000 takvih objekata. Planetary Resources tvrde da su identificirali osam potencijalnih meta, a Deep Space Industries tvrde da imaju šest veoma privlačnih meta.

Ovo će biti važno da se potvrdi isplativost rudarenja na asteroidu, ali ovo su samo sitne ribe u oceanu. Većina identificiranih objekata su manji od 300 metara u promjeru, što bi značilo da ne znamo bi li se projekt isplatio.

Tamo gdje se zarađuje novac

Uzbudljiv dio rudarenja na asteroidima je pojas asteroida između Marsa i Jupitera. On sadrži preko milijun asteroida. Oko 200 od tog broja imaju promjer od preko 100 kilometara.

NASA vjeruje da taj pojas sadrži metala u vrijednosti od oko 700 kvintilijuna dolara. To je oko 100 milijardi dolara za svaku osobu na Zemlji.

Postoje mnoge tehničke prepreke da bi se to rudarstvo isplatilo. NASA zasad planira uzeti uzorak s asteroida Bennu veličine od oko 60 do 2.000 grama. Cijena misije? Oko milijardu dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara