Od sada se možete kupati na Bundeku, kažu da je voda izvrsna

Od sada se možete kupati na Bundeku, kažu da je voda izvrsna
Foto: Pixsell/Davor Puklavec

URED za zdravstvo Grada Zagreba u pogledu pitanja kvalitete vode za kupanje na jezeru Bundek obavijestio je da su dva uzastopno redovito analizirana uzorka vode za kupanje ocijenjena ocjenom "dobro" ili "izvrsno".

Državni vodopravni inspektor izdao je odobrenje za uklanjanje službene oznake za zabranu kupanja na istočnoj, zapadnoj i južnoj obali jezera Bundek sukladno članku 218. Zakona o vodama (narodne novine 66/2019.) i točke 1. Priloga VIII. Uredbe o kakvoći vode za kupanje (Narodne novine 51/2014.).

Zagrebački gradski pročelnik za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč stoga je u obavijesti za građane priopćio da je "voda za kupanje na jezeru Bundek je dobre ili izvrsne kakvoće za kupanje na svim plažama".

Podsjetimo, Grad Zagreb je 23. srpnja obavijestio da je na jezeru Bundek do daljnjega zabranjeno kupanje jer je tijekom provođenja redovitog monitoringa vode za kupanje na jezerima Jarun i Bundek utvrđeno kratkotrajno onečišćenje vode za kupanje na jezeru Bundek.

Razlog kratkotrajnog onečišćenja na sve tri plaže jezera Bundek bila je povećana granična vrijednost mikrobiološkog pokazatelja crijevnog enterokoka. Vjerojatni razlog kratkotrajnog onečišćenja je izrazito nizak vodostaj vode u jezeru Bundek i visoka temperatura zraka.          

Kako je i najavljeno, privremena zabrana kupanja na jezeru Bundek trajala je dok dva uzastopno redovito analizirana uzorka vode nisu ocijenjena najmanje ocjenom "dobro".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara