Od sljedeće će godine Dan državnosti opet biti 30. svibnja?

Od sljedeće će godine Dan državnosti opet biti 30. svibnja?
Foto: Hina, Facebook, Index

HDZ je sinoć na svom Facebook profilu objavio kako je 30. svibnja jedini pravi Dan državnosti te da je vrijeme da se "stvari stave na pravo mjesto", najavljujući kako bi od sljedeće godine Dan državnosti opet mogao biti 30. svibnja, a ne 25. lipnja kako je sad.

Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991. godine, kada je sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog sabora 1990. godine, a danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan hrvatskog sabora.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara