KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Od sutra nova pravila, evo tko iz BiH može u Hrvatsku bez samoizolacije

Od sutra nova pravila, evo tko iz BiH može u Hrvatsku bez samoizolacije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

STOŽER civilne zaštite Republike Hrvatske je danas donio Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Zemlje EU od sutra otvaraju granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska je tom popisu dodala i BiH jer, kako je u Petrinji rekao ministar Davor Božinović, uvoz virusa iz te zemlje je manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije.

Odluka stožera o graničnim prijelazima by Index.hr on Scribd

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza ne odnosi se na državljane EU, odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članove njihovih obitelji te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem ili onima koji imaju nacionalne dugoročne vize.

"Bili smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i sličnih neodgodivih poslova. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije Enter Croatia", rekao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova Božinović je ocijenio da se ne radi se o političkoj odluci vezanoj uz održavanje izbora, nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije. Izjavio je i da se konačni tekst preporuke iz Bruxellesa još očekuje. 

"Zbog otvaranja granice s BiH ne očekujemo dodatne probleme jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH", rekao je ministar.

"Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH", rekao je i ocijenio da stožeri u BiH, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere.

"Ono što je bitno je da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom. Nije neočekivano da u nekim krajevima brojevi novozaraženih u Hrvatskoj rastu, kao što uostalom rastu i u drugim državama Europe. Budući da je riječ o blažim kliničkim slikama, zdravstveni sustavi nisu preopterećeni, mislim da je tek jedan respirator u funkciji", rekao je ministar.

Ponovio je kako se u ovom razdoblju odlučujemo za ekonomske aktivnosti, ponajprije u turizmu. Zapazio je i da se ljudi sve više pridržavaju propisanih mjera te da je "ovo pripremno razdoblje za jesen, kada je i inače više respiratornih problema". 

Komentirao je i noćne klubove kao izvorište zaraze u Hrvatskoj, napomenuvši da će nakon prvotnih upozorenja inspektori poduzimati sankcije. 

Za posjeta Petrinji ministar Božinović, koji je nositelj izborne liste HDZ-a u VI. izbornoj jedinici, bio je na gradskoj tržnici, gdje se sastao i razgovarao s građanima, a poslijepodne odlazi u Kutinu i Popovaču.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara