PARLAMENTARNI IZBORI

Odaberite HDZ-ovca koji se u kampanji najbesramnije uvlačio Plenkoviću

Odaberite HDZ-ovca koji se u kampanji najbesramnije uvlačio Plenkoviću
Foto: Patrik Macek/PIXSELL - Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL - Miranda Cikotic/PIXSELL - Milan Sabic/PIXSELL - FaH - Epa

TOMISLAV ĆORIĆ, ministar zaštite okoliša i energetike, odnosi pobjedu. Njegova usporedba Andreja Plenkovića s dvojicom superjunaka zasigurno će mu priskrbiti podsmijehe, vjerojatno i poneku uvredu, ali i osigurati ne samo odličnu pozicioniranost u stranačkoj i državnoj vlasti dok god Plenković bude odlučivao nego i najviše glasova našeg malog žirija u izboru za autora najljigavije izjave o premijeru u aktualnoj kampanji.

Ćorić Plenkovića usporedio s Batmanom i Supermanom

Početkom lipnja, na potpisivanju ugovora za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje u Slavoniji, ovaj je dobri i prostodušni ministar o svome šefu, lideru i, kako se čini, privatnom Bogu zapazio sljedeće: "Za većinu igrača na hrvatskoj političkoj sceni, onih koji su se bavili politikom, rezultati vlade Andreja Plenkovića ga pozicioniraju kao Batmana i Supermana, sve u jednom. Tu ću stati", zaustavio se, nažalost, Ćorić. Svjedoci se kunu da je zbilja rekao "stati", tj. da je nakon "s" izgovorio "t", a ne "r".

>> Ćorić: Rezultati vlade Plenkovića pozicioniraju kao Batmana i Supermana, sve u jednom

Ćorić se zaustavio i neka je. I ovo je dovoljno da ode na panteon, među najveće Plenkovićeve ulizice. Žao nam je, Njonjo, ništa osobno, stižu nove generacije.

Jandroković u Plenkoviću vidi sigurnost, postignuća, dokazanost i liderstvo

Mnogi su HDZ-ovi lideri dolaskom na čelo partije preuzeli ured s raspelom i slikom Franje Tuđmana, tajnicu, automobil te Gordana Jandrokovića Njonju, a on je zauzvrat umio pjevati najljepše ode nadređenima. Ipak, u odnosu na Ćorićeve bisere, Jandrokovićeve riječi u intervjuu jednom hrvatskom tjedniku, koje ćemo citirati nakon dvotočke, nešto slabije sjaje: "I bez sučeljavanja je razvidno da Bernardić simbolizira nesposobnost i nezrelost, a Plenković sigurnost i postignuća, dokazanost i liderstvo u najtežim trenucima."

Ma dobro, nije to loše, ipak je Jandroković Messi hrvatskog političkog udvorništva, zna zablistati čak i kad je indisponiran. Zapazi se fini vez, prirodni talent upotpunjen predanim radom.

Čak i kad nije najbolji strijelac - Ćorića je u ovoj fazi natjecanja teško nadmašiti - Jandroković igra kvalitetno. Trudi se, ne posustaje. Na novinarovu opasku kako bi HDZ sigurno pobijedio da je Plenković otišao u samoizolaciju, Jandroković uzvraća: "Slažem se s vama kako bi odlaskom u samoizolaciju Plenković dodatno podigao rejting, i osobni i HDZ-ov. No on ne prihvaća 'glumiti žrtvu' i poput nekih SDP-ovaca bezrazložno ići u samoizolaciju zato što odgovorno vodi državu i našu uspješnu borbu za radna mjesta i gospodarski oporavak."

Zatim još malo općenito priča i, na koncu, efektno poentira: "Nastavkom kampanje Plenković je poslao snažnu poruku sigurnosti, stabilnosti i nacionalne odgovornosti."

Je, nema tu junaka kao kod Ćorića, ali Plenković kod Jandrokovića simbolizira "sigurnost", pa "postignuća", "dokazanost" te "liderstvo u najtežim trenucima", on odgovorno vodi državu, šalje poruku sigurnosti, stabilnosti i nacionalne odgovornosti.

Majstor.

Berošev je doprinos skroman, ali vrijedan pažnje

Vili Beroš tek je majstorski kandidat. Nije ni čudno, čovjek je unatrag nekoliko mjeseci pripadao drugom HDZ-ovom ešalonu, a sada ga evo u prvim redovima. Prvo je utrčao s klupe zamijeniti u Ministarstvu Milana Kujundžića, a potom je dobio zadatak ponijeti HDZ-ovu listu u desetoj izbornoj jedinici umjesto umorom i stanovima opterećenog Damira Krstičevića. Kakve nam zamamne delicije Beroš nudi u ovoj temi? Što je on divno i poltronski govorio o Andreju P. u programu javne televizije?

"U ovom trenutku, s obzirom na sva postignuća, malo tko se može usporediti s premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovim timom jer rezultati su tu", opazio je poslovično odmjereni Beroš. Nije loše za početak, Njonjo je tu razinu prešao još u vrtiću, Ćorić je vanserijski talent, no, kako vele teoretičari uvlačenja, i najdublji put počinje malim zaronom.

Bačićeva solidna ulizivačka predstava

Branko Bačić pouzdani je stoper. Nema jandrokovićevsku ljepotu poteza niti je u vrhunskoj formi kao Ćorić, ali od njega se uvijek može očekivati solidna ulizivačka predstava. Pazite što je nedavno rekao na predstavljanju stranačkog programa u Dubrovniku: "Svojim zalaganjem, znanjem, sposobnošću i umješnošću Andrej Plenković je zavrijedio drugi mandat."

Naizgled škrto, a opet bogato, prividno suho, a zapravo sočno, na prvi pogled mekano, a ustvari čvrsto. Prvoligaški. Dobitna momčad ne mora imati genijalce ćorićevsko-jandrokovićevske klase, ali bez standardnih prvotimaca bačićevskog profila ne može računati na uspjeh.

Što kažu provincijski laskavci?

I da nam ovaj kratki pregled hadezeovskog podilaženja velikom vođi ne bude odveć centraliziran, jer pobrojani su laskavci pretežno u metropoli, idemo poslušati autentične glasove beskičmenjačke provincije. Prema riječima Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana, izgovorenima na stranačkom eventu u Supetru, prvi čovjek vlade "ima rejting europskoga političara i stručnjaka", a primijetio je i kako su proteklih godina "čvrsta ruka i mudre odluke iz svih situacija izvukle Hrvatsku i pozicionirale Hrvatsku na europsku kartu".

Ranije je vjerojatno bila na karti Azije, Afrike, Australije ili je uopće nije bilo, tko bi pratio zanimljiv misaoni tok splitsko-dalmatinskog poglavara. Istina, on nije imenovao vlasnika čvrste ruke ni donositelja mudrih odluka, ali lako je pretpostaviti da je riječ o istom Nadčovjeku koji ima rejting europskoga političara i stručnjaka. Istina, Boban bi trebao biti malo oprezniji - paranoičniji vođa, a mnogi su takvi, zapitao bi se znače li županove riječi sugestiju da se povuče iz nacionalne politike te ode usrećivati Europu.

Za šefa Podravke Plenković je - savršen 

Konac djelo krasi. Već smo napustili glavni grad, sada odlazimo i iz politike u realan sektor. U provinciji. Tamo barem tradicionalno znaju naći lijepe riječi za najveće sinove našeg naroda, nekada i narodnosti, tradicija je to koja se, poput umijeća pletenja nakurnjaka, prenosi s koljena na koljeno. Pročitajte što je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, uočio i podijelio s čitateljima lokalnog podravskog glasila. "I zato, mogu se samo složiti i pridružiti mišljenju većine te jednom od naših najvećih i najutjecajnijih gospodarstvenika, gospodinu Branku Rogliću da se Andrej Plenković pokazao kao savršen, odlučan i odličan premijer", opaža Pucar.

Savršen! Da se čovjek naježi.

Doslovno.

Tko je vama najgori od HDZ-ovih ulizica Plenkoviću? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara