Odabran "strateški partner" za Uljanik

Odabran "strateški partner" za Uljanik
Foto: Hina

BRODOSPLIT je odabran za strateškog partnera Uljanika, objavljeno je danas putem Zagrebačke burze.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak još je prije desetak dana rekao da je njegova DIV grupa s partnerima predala ponudu za restrukturiranje Uljanik grupe, nakon što je obavila dubinsko snimanje, te istaknuo da DIV ima reference s obzirom na kapital od 1,7 milijardi kuna, uz zaduženost od 40 milijuna eura.

To je bio i jedini poznati interestent za ulazak u ovu priču, s obzirom na to da ni uprava Uljanika ni Ministarstvo gospodarstva nisu željeli reći koliko je bilo ponuda, ni tko su zainteresirani.

Trošak za porezne obveznike dodatne 3 milijarde kuna

Debeljak je tada rekao da ne može pričati o detaljima, no istaknuo je kako su u partnerstvu uz DIV i talijanska grupacija Fincantieri te "velike i respektabilne banke koje su poslale pisma namjere".

Prema ranijim izjavama ministra gospodarstva Darka Horvata za restrukturiranje će biti potrebno 800 milijuna eura ili gotovo šest milijardi kuna.

"800 milijuna eura će biti težak proces restrukturiranja… Minimum što partner u procesu restrukturiranja mora dati je 50 posto od toga, a drugih 50 posto će dati država", rekao je Horvat.

Što znači da će porezni obveznici za tu priču, s vrlo neizvjesnim ishodom, dati tri milijarde kuna. Inače, prošle godine na naplatu zbog jamstava za ugovorene, a nedovršene brodove porezni obveznici platili su 2,5 milijardi kuna. Ove godine na naplatu po istoj osnovi stići će još 1,7 milijardi, a za "spas" te firme ćemo u sljedećim godinama, kao što smo već spomenuli, platiti dodatne tri milijarde kuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara