Odana počast ubijenima i nestalima u vukovarskom logoru Velepromet

Foto: Damir Glibušić/Cropix

U DVORIŠTU Veleprometa danas su položeni vijenci i odana počast ubijenim i nestalim Vukovarcima koji su bili zatočeni u tom prihvatnom logoru.

U Veleprometu su Srbi u rujnu 1991. godine otvorili prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila.

Komemorativnom skupu, pored velikog broja preživjelih logoraša te građana Vukovara, nazočni su bili i članovi Fonda za humanitarno pravo i Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.

Podno spomen ploče, vijenac su položili i svijeće zapalili bivši zatočenici logora u "Veleprometu" Želimir Kuđerski, Miroslav Acić i Miroslav Košir. Predsjednik vukovarskog HDLSKL Zdravko Komšić je pozvao državno odvjetništvo da procesuira sve oni koji su, kako je rekao, činili zločine u Vukovaru, ubijajući ljude i grad, izvještava HTV.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocijenila je da nedavni susret predsjednika Josipovića i Tadića u Vukovaru ima pozitivni učinak na poslijeratnu pomirbu.

U Veleprometu ubijeno i nestalo oko 700 zatočenika

Zatočenike su u Velepromet počeli dovoditi još 16. rujna, kad je srpski agresor zauzeo gradsku četvrt Sajmište, u kojoj je i Velepromet. Od 18. do 20. studenoga u Veleprometu je, po podacima HDLSKL ubijeno i nestalo oko 700 zatočenika od kojih su imena mnogih još uvijek na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata. Logor je ukinut u ožujku 1992. godine dolaskom mirovnih snaga UN-a u Podunavlje.

Misu zadušnicu za ubijene i nestale zatočenike iz Veleprometa služio je u dvorištu te vukovarske tvrtke vinkovački župnik i dekan mons. Tadija Pranjić. U jednom od hangara u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba tekstova i fotografija o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu te povijesti toga grada.

Novinarsko-književni susret u spomen na Sinišu Glavaševića

U spomen na ratnog izvjestitelja Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog 20. studenoga 1991. godine na Ovčari, zajedno sa 199 branitelja i civila odvedenih dan ranije iz vukovarske bolnice, u Gradskoj knjižnici Vukovar održan je Novinarsko-književni susret "Grad, to ste vi".

Pozdravljajući sudionike susreta, direktor Hrvatskog radija Vukovar Janoš Kery ustvrdio je kako, iako se čini da se dosta zna o Siniši Glavaševiću i ratnom Hrvatskom radiju Vukovar, još uvijek puno toga treba otkriti i napisati o Glavaševiću i drugim djelatnicima toga radija, koji su 1991. godine bili hrvatskoj javnosti jedini medijski izvor o patnjama i stradanju Vukovara i njegovih branitelja i stanovnika.

Još 310 nestalih osoba s vukovarskog područja

Prema procjenama vukovarske bolnice, tijekom agresije i okupacije Vukovara ubijeno je ili je poginulo oko 3600 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 310 osoba s vukovarskog područja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara