Odbačena prijava za prijetnju smrću novinarima jer je u pitanju "branitelj"

Odbačena prijava za prijetnju smrću novinarima jer je u pitanju "branitelj"
Foto: Facebook, Index

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu protiv Stipe Perkovića-Tabaka koji je na Indexovoj Facebook stranici prijetio novinarima - ubojstvom. Perković-Tabak na Indexovoj je Facebook stranici ostavio komentar "Pa ove novinare od indexa treba ubijati…", a zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu Jelena Maraš odbacila je kaznenu prijavu, koju je podnio zamjenik glavne urednice Indexa Neven Barković, jer je Perković-Tabak - višestruko odlikovani hrvatski branitelj kojega su pijanog ponijele emocije.

Naime, iz obrazloženja je razvidno kako je Maraš uzela u obzir da je Perković Tabak u vrijeme dok je slao prijetnje bio pijan, a posebno je naglašeno kako je riječ o "višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju". Isto tako ustvrdila je kako se Perković Tabak ispričao novinarima Indexa, iako on to nikada nije napravio. Naposljetku, Jelena Maraš u ime Općinskog državnog odvjetništva u Splitu je zaključila da izjava kako "novinare Indexa treba ubijati" nije zastrašivanje.

No, krenimo redom. 

Stipe Perković-Tabak putem svog Facebook profila je na Facebook stranici Indexa ispod članka s naslovom “Djecu pozivaju gledati kao se MSan ministru Krstičeviću uručuje neka plaketa”, ostavio sljedeći komentar: “Pa ove novinare od indexa treba ubijati…jer sve što je hr…samo blate i čine štetu pa do kad više”. Komentar je postavljen 31. svibnja 2018. godine na članak koji je objavljen oko 22 sata, a Perković-Tabak ga je uklonio 1. lipnja 2018. godine oko 00:30.

Novinare se ne može štititi u slučajevima govora mržnje!?

U obrazloženju koje potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika Jelena Maraš navodi se kako Stipe Perković-Tabak nije kriv ni po jednoj od razmatranih točki Kaznenog zakona.

Prijava Nevena Barkovića odbačena je tako prema članku 325. zakona koji se citira u obrazloženju, odnosno za govor mržnje “koji u sebi sadrži javno poticanje drugih na mržnju ili nasilje prema određenom pojedincu ili skupini zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta ili invaliditeta ili kakvih drugih osobina”.

Općinsko državno odvjetništvo napisalo je kako “novinari portala ‘Index.hr’ ne predstavljaju skupinu po osnovi prethodno navedenih osobina koje se štite člankom 325. stavak 1. Kaznenog zakona, odnosno njihov način izvještavanja o pojedinim dnevnopolitičkim temama ne predstavlja osobinu skupine u smislu odredbe iz članka 325. Stavak 1. Kaznenog zakona”. Nakon te konstatacije odvjetništvo ne obrazlaže zbog čega isti ne potpadaju pod navedenu kategoriju zakona “ili drugih osobina”.

Prijetnja smrću nije ozbiljna

Nadalje, u obrazloženju se tvrdi kako komentar ne predstavlja ni ozbiljnu prijetnju onako kako je to definirano člankom 139. stavak 3. u svezi stavka 2. Naime, tim člankom je propisano da kazneno djelo čini onaj tko “drugome prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak”.

Sljedeći stavak članka ovog zakona posebno apostrofira, među ostalima, novinare kao skupinu ljudi na koje se ove prijetnje odnose: “Ako je kazneno djelo počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u obavljanju javne ovlasti ili u vezi s njezinim radom ili položajem, ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema odvjetniku u obavljanju njegove djelatnosti, ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj”.

Ipak, citirajući navedeni zakon Jelena Maraš zaključila je da “formulacija sadržana u predmetnom komentaru ne predstavlja ozbiljnu prijetnju drugome smrću, teškim tjelesnim ozljeđivanjem, otmicom ili oduzimanjem slobode niti nanošenjem zla na neki od alternativno navedenih načina”.

Jelena Maraš smatra da “Stipe Perković-Tabak nije svojim komentarom izrazio nikakvu namjeru za poduzimanjem bilo kakve radnje koja bi ugrozila živote ili sigurnost novinara portala ‘Index’".

Uzeli mu u obzir i ispriku koju nikada nije uputio 

U obrazloženju Jelena Maraš navodi da je Perković-Tabak izjavio kako je sporni komentar napisao na rođendan pod utjecajem alkohola i ponesen emocijama zbog “negativnih konotacija pri izvješćivanju o hrvatskim braniteljima kojima i sam pripada” te da se ispričao.

No, svoj iskaz kao i navodnu ispriku Perković-Tabak iznio je pred službenicima policijske postaje u Sinju. Rekao je da “se malo više popilo”, da su ga “ponijele emocije” te “kasnije kad je vidio što je napisao odmah je obrisao komentar "jer mu je bilo žao”.

U policijskom izvješću, a na koje se poziva državna odvjetnica, stoji kako se Perković-Tabak "izvinjava novinama"

"Ujedno se ispričao zaposlenicima portala 'Index.hr" zbog svog komentara", stoji u obrazloženju koje potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika Jelena Maraš. No, činjenica je da jedina isprika koja je došla od strane Perković-Tabaka jest izjava policiji "da je obrisao komentar jer mu je žao".

"Ove novinare treba ubijati" nije zastrašivanje

Odvjetništvo, točnije njihova predstavnica Jelena Maraš, zaključilo je da “sve navedeno nikako ne opravdava njegov postupak i ne umanjuje težinu i neprihvatljivost takve komunikacije, ali ipak upućuje na zaključak da je namjera autora komentara bila usmjerena isključivo na izražavanje nezadovoljstva i neslaganja s načinom na koji novinari navedenog portala (po njegovom mišljenju) izvješćuju javnost o događajima koji se tiču hrvatskih branitelja i s njima povezanih državnih institucija, a ne na zastrašivanje ili uznemiravanje samih novinara” stoji u obrazloženju u kojem se još i navodi kako komentar “ne predstavlja ozbiljnu prijetnju smrću novinarima Indexa”.

Žalba na ovo obrazloženje nije dopuštena, no oštećenik može podnijeti zahtjev za kaznenim progonom.

Ako ministar branitelja može nekažnjeno prijetiti, zašto ne bi i ostali 

Podsjetimo kako smo početkom lipnja ove godine zagrebačkoj policiji prijavili prijetnje ministra branitelja Tome Medveda. Naime, član Plenkovićeve vlade nazvao je novinara Indexa Vojislava Mazzocca i zaprijetio mu. Poziv je uslijedio niti 24 sata nakon što je Index objavio Mazzoccovu priču o uhljebljivanju ministrova sina u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD, koja je lani dobila posao zaštite Ministarstva branitelja. 

"Hoćete da uđemo vi i ja u ring? Ako hoćete, ući ćemo u ring", rekao je Medved novinaru Indexa, pa zaprijetio: "Budete li mi se još dirali u sina, u meni će se probuditi vojnički duh."

Ova prijava i dalje nije riješena. 

"Vezano uz događaj koji navodite u upitu obavještavamo da je policija obavila razgovor sa svim sudionicima događaja te da će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo radi donošenja državno-odvjetničke odluke.

Sukladno Zakonu o policiji policijom rukovodi glavni ravnatelj policije, a ne ministar unutarnjih poslova iz čega je razvidno da ministar unutarnjih poslova ne može imati utjecaja na tijek i provođenje policijskog istraživanja, odnosno saznanja o provođenju pojedinih radnji policije u određenim fazama postupanja.

Također, naglašavamo da sukladno Zakonu o kaznenom postupku policija u provođenju izvida postupa u koordinaciji s državnim odvjetništvom", odgovor je koji je Index dobio od MUP-a 8. srpnja.

Odbačena kaznena prijava zbog prijetnji novinarima by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara