Odbijen USKOK-ov zahtjev: Granić i Bago na slobodi

Odbijen USKOK-ov zahtjev: Granić i  Bago na slobodi

ISTRAŽNI sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izrazio je danas poslijepodne neslaganje s USKOK-ovim zahtjevom za pokretanjem istrage i jednomjesečnim pritvorom Mate Granića i Darinka Bage koje je USKOK osumnjičio za primanje, odnosno pomaganje u primanju mita.

Istražni sudac Krešimir Devčić je ocijenio da nema dovoljno osnove za pokretanjem istrage iako postoje neke indicije o počinjenju kaznenog djela.

USKOK ima pravo žalbe na odluku istražnog suca, a žalbu će rješavati vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Granić je nešto prije 18 sati izišao na slobodu iz zatvorske bolnice u koju je danas poslijepodne prebačen iz pritvora nakon što mu je pozlilo. On je prebačen tijekom poslijepodneva u zatvorsku bolnicu, gotovo u isto vrijeme kad je istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu donio odluku da ga se pusti na slobodu.

Novinarima je izjavio da mu je bolje i da mu je pozlilo vjerojatno zbog događaja zadnjih dana koji su ga "jako pogodili".

Granić, dugogodišnji ministar vanjskih poslova, predsjednički kandidat na zadnjim izborima i počasni predsjednik stranke Demokratski centar (DC) smatra da mu je "sve namješteno" ali je izjavio kako se na kraju "ipak pokazalo da pravna država funkcionira". Tvrdi da mu je ova afera "jako naškodila" kao poslovnom čovjeku, no vjeruje da će i poslovni partneri shvatiti da je riječ o namještaljci. Granića su ispred bolnice dočekali članovi njegove obitelji i branitelji.

Predsjednik uprave tvrtke Končar Darinko Bago pušten je danas iza 17 sati iz zagrebačkog okružnog zatvora.

"Ovime je nanesena nenadoknadiva šteta meni i mojoj obitelji, ali i cijelom Končaru", izjavio je Bago novinarima po izlasku iz zatvora. "Apsolutno sam nevin, a akcija je imala za cilj zaustaviti proces restrukturiranja poduzeća i zaplašiti strateške partnere", rekao je Bago ispred zatvora gdje su ga, uz brojne novinarske ekipe, dočekali supruga i djeca te članovi upravnog odbora Končara.

"Iskoristit ću sva pravna sredstva kako bih dokazao istinu u ovom slučaju", izjavio je Bago odgovarajući na pitanje hoće li podići tužbe zbog toga što mu se dogodilo.

Žganjer: Imamo dokaze, žalit ćemo se

Ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer izjavio je da "apsolutno" stoji iza odluke svoga Ureda da se kazneno gone Mate Granić i Darinko Bago.

"Apsolutno stojim iza te odluke i isto bih napravio i u sto drugih slučajeva na osnovu materijala i dokaza koje smo prikupili", izjavio je Žganjer u telefonskom razgovoru za Hinu, nakon što su Granić i Bago odlukom istražnog suca pušteni na slobodu, a protiv njih nije pokrenuta istraga koju je tražio USKOK.

O odluci istražnog suca će raspravljati vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje može tu odluku potvrditi ili odobriti pokretanje istrage.

"Potvrdi li vanraspravno vijeće odluku suca, žalit ćemo se Vrhovnom sudu", najavio je Žganjer. "Mi smo snažnog uvjerenja da smo prikupljenim činjenicama dokazali postojanje osnovane sumnje da je Bago počinio kazneno djelo primanja mita, a da mu je Granić u tome pomagao."

Žganjer je rekao da nije upoznat s razlozima zbog kojih istražni sudac nije prihvatio USKOK-ov zahtjev za istragom.

Upitan smatra li da bi trebao podnijeti ostavku zbog ovog neuspjeha, Žganjer je ponovio da stoji iza svega što je USKOK radio, ali da je, ako treba, spreman snositi i odgovornost.

Mladina: Optužbe na račun Bage nelogične, Končar već trpi štetu

Član Uprave Končara Davor Mladina ponovio je danas da su optužbe na račun predsjednika Uprave Končara Darinka Bage nelogične, te istaknuo da Končar već trpi štetu zbog cijelog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Štetne posljedice za Končar već su nastupile jer su neki aranžmani s inozemstvom morali biti odgođeni. Ako ova situacija potraje duže, koncern Končar će trpiti velike štete", rekao je Mladina novinarima nakon proslave 30. godišnjice Končar - elektronika i informatika.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago, zajedno sa bivšim ministrom vanjskih poslova Matom Granićem, uhićen je u petak, a USKOK ih sumnjiči za primanje mita i pomaganje u primanju mita, a vezano za prodaju Končarevih dionica. Prema dosadašnjim informacijama u medijima, USKOK ih sumnjiči da su od Velimira Delonge tražili novac kako bi mu omogućili da svoje dionice Končar trgovine i zastupstva (TIZ) proda Končaru izvan burze po znatno većoj cijeni.

Mladina je, u prisutnosti i ostalih članova Uprave Končara, novinarima objasnio da je Uprava Končara sve odluke o transakcijama dionica donosila kolektivno. "Nije to bila nezavisna odluka gospodina (Darinka) Bage, nego odluka Uprave Končara. Da ponovno moramo, opet bismo donijeli takve odluke", rekao je.

Mladina je objasnio da je, zbog obaveze prema strateškom partneru, Končar imao uvjet reotkupa dionica društva Končar TIZ kako bi strateški partner prihvatio uvjete povezivanja, odnosno akvizicije.

U tom kontekstu, rekao je Mladina, Uprava je donijela sve potrebne odluke: odluku o povezivanju sa strateškim partnerom koju je 17. prosinca 2003. potvrdio Nadzorni odbor, 8. ožujka odluku o otkupu dionica od svih malih dioničara, znači i Delonga, te je 19. ožujka Končar s Delongom, najvećim pojedinačnim malim dioničarom, potpisao predugovor.

Ističe da su uvjeti bili otkup po nominalnoj cijeni, isplata dividende za 2003., te obveza konzumiranja ugovora ako Nadzorni odbor donese pozitivnu odluku o otkupu dionica.

Mladina kaže da se oko tog otkupa nije pregovaralo, da je i Delongi samo objašnjeno pod kojim uvjetima Končar može otkupiti te dionice. Otkup je, naime, vršen po nominalnoj cijeni, jer te dionice ne kotiraju na burzi, a nije se moglo ići na nižu cijenu, s obzirom da je, prema ugovorima s malim dioničarima, u slučaju statusnih promjena bio ugovoren otkup otkup po nomilanoj cijeni.

Mladina objašnjava da je nominalna vrijednost dionica Končar TIZ-a 7,5 milijuna kuna, Delonga ima 28,5 posto dionica, pri čemu je samo 3 posto redovnih dionica koje mu daju i upravljačka prava (ostalo su povlaštene dionice koje daju pravo na isplatu dividende, ali ne i upravljačka prava). "Zato je logično da želi dionice prodati", kazao je.

Delonga je, ponovio je u više navrata Mladina, bio nezadovoljan cijenom, ali je ipak potpisao predugovor. "On je (Delonga) želio više, to više nismo mogli prihvatiti i na kraju je potpisao ugovor", ustvrdio je.

Mladina smatra da je apsolutno nelogično i bespredmetno, da nakon toga Delonga, koji je smatrao da je oštećen tim uvjetima, dodatno nekome nešto nudi. "Definitivno, ta priča nema logičnu potku i zato smatramo da do inkriminirane radnje nije ni došlo. Radi se vjerojatno o nezadovoljstvu pojedinca donesenim poslovnim odlukama koje su njega na određeni način pogađale", naglasio je Mladina.

Smatra da je Delonga u tom nezadovoljstvu možda počinio nešto što je mogući scenarij da se Bago, Uprava Končara i cijeli Končar diskreditiraju.

Upitan je li možda Delonga znao za namjeru povezivanja sa strateškim partnerom, te zbog toga želio postići povoljniju cijenu, Mladina je rekao kako misli da Delonga za to nije znao. "Da je znao, sigurno ne bi potpisao ugovor", kazao je.

Mladina nije želio otkriti o kojem se strateškom partneru radi, tek je rekao da je riječ o tvrtki koja se bavi kućanskim aparatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara