Odbijena Karadžićeva žalba, Britanac Richard Harvey ostaje njegov branitelj

Odbijena Karadžićeva žalba, Britanac Richard Harvey ostaje njegov branitelj

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbio je Karadžićev zahtjev za smjenu britanskog dvjetnika Richarda Harveyja, koji mu je postavljen po službenoj dužnosti.
"Prizivno vijeće odbacuje priziv u cijelosti", izjavio je sudac Theodor Meron. "Pravo optuženika da se sam brani nije apsolutno i može biti podložno određenim ograničenjima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak suđenja Radovanu Karadžiću koji je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH, predviđen je za 1. ožujka. Karadžić je tražio da Haški sud povuče postavljanje Harveyja uz objašnjenje da mu nije dana prilka da sam odabere branitelja s popisa registriranih za zastupanje.

Suđenje Karadžiću je započelo 26. listopada 2009. godine. Haški sud odbio je 24. prosinca 2009. zamijeniti britanskog odvjetnika Richarda Harveyja, određenog po službenoj dužnosti kao branitelja Karadžiću u slučaju da on nastavi bojkotirati nastavak postupka koji pred ICTY-em treba početi 1. ožujka 2010. Karadžić je 1. veljače zatražio odgodu početka nastavka suđenja, tvrdeći da nema dostatno vremena za pripremu obrane, a žalio se i na odluku o određivanju odvjetnika, tvrdeći da mu je trebalo biti omogućeno da svojeg pravnog zastupnika izabere sam s popisa koji ima ICTY.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara