Odbijeni prigovori, kreće suđenje protiv Mačeka i ostalih iz afere Wessels

Foto:

IPAK ĆE se suditi osmorici optuženih u aferi Wessels. Broker Iceberga Drago Maček, bivši direktori splitskog škvera Goran Vukasović i Ante Luetić, još uvijek aktualni direktor Brodotrogira Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Hrvoje Matovinović, Ivan Cesarec i Danijel Nikolić odgovarat će za zloporabu položaja i poticanje te štetu od 4,7 milijuna dolara u Brodosplitu.

Vijeće se "lomilo" tjedan dana i na kraju prihvatilo optužnicu tužiteljice Marine Matušan, unatoč brojnim argumentima obrane kako se uopće ne radi o kaznenom djelu.

Optužba zanemarila istragu, Vlada sve znala?!

Maček, Vukasović i ostali upozorili su da nema štete za splitski škver, jer se radilo o sredstvima naručitelja posla. Pokušali su osporiti i navode optužbe kako je bilo povoljnijih ponuda i kako Nadzorni odbor nije bio obmanut. U prilog tome su naveli kako su sa svim odlukama bila upoznata nadležna ministarstva Vlade RH. 

Procedura vođenja pregovora i zaključenja ugovora provedeni su u skladu sa uobičajenom poslovnom praksom, istaknuo je Drago Maček, koji se požalio kako je optužba zanemarila sve ono što im nije išlo u prilog te su sagradili konstrukciju koja uopće nije utemeljena na rezultatima istražnog postupka.

Vijeće se nije previše zamaralo obrazloženjem. Naveli su tek da postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje da su okrivljenici počinili djela za koja ih terete pa je sudu prepušteno da u konačnici  suđenjem odluči o osnovanosti optužbe. 

Tramontana se pokušao izvući tvrdnjom kako su mu za isplatu 174 tisuća eura već sudili zbog prekršaja Zakona o deviznom poslovanju, no vijeće je odbilo njegov argument, jer se radi o drugačijem stupnju odgovornosti od onog obuhvaćenog povredama propisa koji reguliraju devizno poslovanje. 

Postojali upiti, ne i bolje ponude...

Sudac Zoran Kežić dobio je tako u ruke ovaj vrući krumpir, s kojim se Bajić muči već dobre četiri godine. Optužnicom se škverski direktori terete da su na poticaj Mačeka, Tramontane i još četvorice prihvatili posao sa njemačkim brodovlasnikom Reinhardom Wesselsom, unatoč tome što su postojale bolje ponude. Inače, istraga je utvrdila da su postojali upiti za gradnju brodova, ali ne konkretno i ono što se može nazvati boljom ponudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu postupka je transfer 4,7 milijuna dolara iz Brodosplita put Graza preko Cipra. Maček tvrdi da je to novac naručitelja, a to su kazali i ostali. Plaćeno je za tzv. "training ship concept", program školovanja kadeta na četiri tankera građena za Wessels. 

To se, međutim, otkrilo tek na ispitivanju osumnjičenika kod suca. Prije se nije znalo, jer je navodno u pitanju bila poslovna tajna. Kako bilo, s računa u Austriji novac je podigao upravo Maček, a trag novca vodio je do Tramontane i još četvorice, ne i direktora Vukasovića i Luetića.

Ovi koji su dobili novac, dobili su ga za izradu elaborata, ustvrdilo se u postupku. Radi se o (relativno) manjim novčanim iznosima od po par stotina tisuća eura, većinu je pokupio Maček.

Novac za HDZ?

Sumnjalo se da se novac zavrtio za HDZ, no Bajić nije u doba pokretanja istrage imao slobodu da postupak proširi i na Nadzorni odbor, kojim je rukovodio tadašnji ministar gospodarstva Branko Vukelić, dok je potpredsjednik bio organizacijski tajnik stranke Siniša Poljak.

Ivo Sanader ga je odmah izbacio iz Nadzornog odbora, čim je afera početkom 2006. godine izbila u javnost. Nikad se nije doznalo zašto, a nikad se neće ni doznati ni je li se radilo o još jednom crnom fondu HDZ-a.

Tužiteljstvo je ispočetka tvrdilo da je vlasnik računa u Austriji, po čijim je ovlastima Maček raspolagao sredstvima - izmišljen. No, pokazalo se da Norman Douglas Thomas zaista postoji. Pojavio se kod istražnog suca Nevena Cambija i dao iskaz.

MUP u političkoj funkciji

Slučaj Brodosplit ispao je tako teška parodija. Sanader je bio na vrhuncu moći, i policija je odradila politički dio posla te ustvrdila kako nema obilježja kaznenog djela. Unatoč tome, Bajić je uspio dogurati i do pravomoćne optužnice. U MUP-u i dalje ne znaju je li bilo opstrukcije slučaja.

Da DORH može i puno, puno bolje, osvjedočili smo se u ovih zadnjih par godina, otkako se bivši premijer odlučio za nove životne izazove. Da se danas radi slučaj Brodosplit, vjerojatno bi sve išlo drugim putem... Ovako, preostaje vidjeti kako će se sud mučiti sa ovom podgrijanom juhom i prilično nategnutom optužnicom...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara