Odbor: Ljudska prava Mirjane Pukanić su povrijeđena!

ODBOR za ljudska prava samo je jednom u povijesti raspravljao iza zatvorenih vrata - kada su govorili o slučaju Helene Puljiz, i danas - kada je tema rasprave kršenje ljudskih prava Mirjane Pukanić u slučaju njezine prisilne hospitalizacije 3. travnja.

"Bilo je kršenja ljudskih prava"

Odbor je zaključio, izvijestio je predsjednik Furio Radin, da je došlo do kršenja ljudskih prava u slučaju Pukanić i to u području zdravstva i socijalne skrbi. Naglasio je da se ministar zdravstva po tom pitanju izrazio s "kršenjem zakona", no prema jeziku koji koristi ovaj Odbor došlo je do "kršenja ljudskih prava". Ovo je dijametralno suprotan zaključak od onoga koji je prezentirao Odbor za zdravstvo jučer.

Policija je, prema današnjoj sjednici, postupila po zakonu. O tome je Radin samo rekao - "nakon što je Ravnatelj policije pročitao izvješće, nije bilo nikakvih pitanja, dakle za sada nije utvrđeno kršenje zakona od strane policije". To je bio odgovor i na pitanje o opstrukciji istrage, jer su se pojavile informacije da vrpce koje su ključne za rekonstrukciju komunikacije zdravstvenog osoblja nestale.

Ostali se zaključci odnose na prikupljanje informacija za sljedeću sjednicu odbora. Odbor je zaključio da će se temeljem izvješća koja su potrebna za dobivanje potpune i cjelovite slike, na sljedećoj sjednici povesti rasprava "o obujmu i karakteru kršenja ljudskih prava u slučaju Pukanić".

Poziva se, zatim, DORH da izvijesti odbor o meritornim državnoodvjetničkim odlukama koje će donijeti nakon provođenja kriminalističke obrade i uvida u izvješće Hrvatske liječničke komore. Četvrti zaključak je da se poziva HND da izvijesti o zaključcima Vijeća časti HND-a, o tome jesu li neki članovi Društva povrijedili ljudska prava Mirjane Pukanić i njezine kćeri objavljivanjem osobnih podataka.

Pupovac se ne slaže s Hebrangom

Isključivanje javnosti zbog zaštite osobnih podataka osobe o kojoj se raspravlja je predložio predsjednik Odbora Furio Radin, a usprotivio mu se jedino Šemso Tanković, s tim da su još tri člana odbora bila suzdržana.

U kratkoj se raspravi za riječ javio jedino Milorad Pupovac koji je kazao kako "o ulozi medija (u slučaju Pukanić) misli drugačije od onoga što misli njegov kolega Hebrang", dodavši da su neki postupali suprotno zakonu, "uključujući one medije koji bi mogli biti zanimljivi istrazi", kazao je Pupovac, indirektno prozvavši Nacional Ive Pukanića.

Na Odboru su uz redovite članove gostovali predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, Ravnatelj policije Marijan Benko, državni tajnik MUP-a, šef HHO-a Ivo Banac, ministar zdravstva Darko Milinović te pravobraniteljice za djecu Mila Jelavić, za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, te pučki pravobranitelj Jurica Malčić, te Ivan Zvonimir Čičak kao predstavnik HND-a.

Zaključke će, kako doznajemo, biti donesen glasovanjem članova Odbora nakon što su gosti napustili zasjedanje.

"Ovo je zamršenije nego što sam mislio"

Kako neslužbeno doznajemo od nekih gostiju koji su napustili zasjedanje, najviše je iznenađenja na sastanku izazvao izvještaj Ministarstva zdravstva, koji navodno na vrlo plastičan način opisuje na koji su način zakazale institucije, odnosno kako su liječnici i druge osobe sudjelovali u hospitalizaciji Mirjane Pukanić.

Predsjednik HHO-a Ivo Banac rekao je da je pristao na embargo prema kojemu neće u javnost iznositi ono o čemu se pričalo na sastanku, ali je svejedno rekao da je ostao zapanjen količinom novih informacija koje su danas izrečene na sjednici Odbora.

"Ovo je zamršenije nego što sam mislio, radi se o bezbroj detalja o kojima nismo ništa znali ni ja ni vi", kazao je Banac, obraćajući se novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako su snimke doista nestale, onda je policija opstruirala istragu

Upitan je li zaključak da je došlo do institucionalne krize u slučaju Pukanić, on je kazao da je to logičan zaključak iako to nije rekao i za slučaj navodnih nestajanja policijskih snimaka, o čemu se danas pisalo u medijima.

U medijima su se danas, naime, pojavile optužbe na račun policije na koje je trebao odgovoriti Benko. Radi se o nestanku snimki telefonske komunikacije osoblja Hitne pomoći.

Banac je kazao da se, ako je to zbilja točno, onda to može protumačiti i kao policijsko opstruiranje istrage.

Darko Milinović kazao je da je danas na sastanku Odbora potvrđeno da je inspekcija zdravstva činila dobar posao "jer da nije bilo izvješća, ne bi došlo ni do ovoga". Dodao je kako su u slučaj Pukanić uprte oči javnosti.

Rekao je da s nestrpljenjem očekuje izvještaj Hrvatske liječničke komore.

Zvala policiju zbog obiteljskog nasilja, ali uvijek dolazila Hitna pomoć?

Kako neslužbeno doznajemo, do prvog pokušaja hospitalizacije Mirjane Pukanić došlo je 1. travnja. Psihijatrica Hitne pomoći je taj dan nakon dvosatnog razgovora s njom zaključila kako za to nema potrebe.

Zbog toga je Mirjana Pukanić preventivno otišla 2. travnja kod svoje liječnice koja joj je dala potvrdu da ne mora ostati na bolničkom liječenju. Doznaje se i da je Mirjana Pukanić više puta prijavljivala supruga zbog obiteljskog nasilja, ali je više puta dolazila samo Hitna pomoć, ali ne i policija. Treći travnja, kada je hospitalizirana, zapravo je bio drugi pokušaj hospitalizacije.

Banac je rekao da se slučaj mora istjerati do kraja, ma koliko ga netko smatrao dosadnim i pretjerivanjem. "Ma koliko netko smatrao da je prevršena svaka mjera, moramo ovo istjerati do kraja jer inače nismo ništa postigli", kazao je Banac.

Tomljenovićka tvrdi da je vikala "Želim pregledati Mirjanu Pukanić"

Kako smo doznali, u istome izviješću piše i kako je liječnica Hitne pomoći, Dunja Tomljenović htjela pregledati Mirjanu Pukanić, ali da to nije mogla zato što je u prostoriji bilo previše novinara.

U njzinoj izjavi stoji da kada je otvorila vrata stana, nahrupila je gomila novinara. Molila ih je da izađu, kako bi ona mogla pregledati pacijenticu, no oni su to odbili. Budući da nije mogla obaviti pregled nikako drugačije nego na samo s njom, rekla je policiji da ju odvedu u automobil kako bi mogla razgovarati s njom i pregledati ju.

To bi trebalo biti objašnjenje Odbora za zdravstvo zašto nije utvrđena i odgovornost liječnice Hitne pomoći, nego samo osobne liječnice Jasne Lulić koja je napisala uputnicu bez pregleda. No ista ta gomila novinara može potvrditi je li čula Tomljenovićkinu molbu da želi obaviti pregled, a ne samo povike da novinari isprazne prostoriju. Kao što je poznato, stan Pukanićevih nema samo jednu prostoriju, tako da je Tomljenović pacijenticu mogla odvesti i sobu do one u kojoj je bila gomila novinara.

A.B.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara