Odbor Senata SAD-a odbio prijedlog slanja dodatnih vojnika u Irak

PLAN Georga W. Busha da pošalje još vojnika u Irak možda je osujećen odlukom Odbora američkog Senata za vanjsku politiku, koji tvrdi da to nije u interesu nacije.

Odluka Odbora postignuta u glasovanju gdje je za slanje trupa bilo 9 članova, dok je 12 glasovalo protiv, slijedeći će se tjedan naći na raspravi pred cijelim Senatom. Demokratskih je članova u Vijeću 11, dok je republikanskih 10.

"Bolje nam je da vraški dobro znamo što radimo, svi mi, prije nego što uputimo još 22 tisuće ljudi u taj stroj za mljevenje mesa", rekao je senator Chuck Hagel iz Nebraske, jedini republikanski član Odbora koji je glasao protiv slanja trupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanje nije obvezujuće, no moglo bi natjerati Busha da promijeni svoje mišljenje. Jučer je predsjednik u svom obraćanju izjavio da se slanju dodatnih trupa u Irak moglo dati pozitivne rezultate u tom ratu.

Predsjedavajući u Vijeću, Joseph Biden, naglasio je da odluka Vijeća nije pokušaj sramoćenja predsjednika, nego samo poticaj da ga se spriječi u odluci koja bi ogla postati kobnom greškom.

A.B.
Foto AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara