Odbor za informiranje podržao prijedlog Zakona o HRT-u

SABORSKI Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je većinom glasova podržao vladin prijedlog zakona o HRTu, o kojemu će sutra, u drugom čitanju raspravljati Hrvatski sabor.

Na sjednici odbora bili su i ravnatelj i glavna urednica HTV-a Mirko Galić i Jasna Ulaga-Valić.

Ulaga Valić je rekla da je protiv donošenja novoga zakona, zbog, kako je navela, često puta izrečenog razloga, da se to dijelom čini zbog pada profesionalizma kod novinara na HRT-u. To je nekorektno prema tim novinarima, istaknula je i zauzela se da se novi zakon o HRT-u donese u paketu s najavljenim zakonima o telekomunikacijama i javnom priopćavanju.

Najveći dio rasprave odnosio se na izbor članova Programskog vijeća, iako su svi članovi u ime svojih zastupničkih klubova najavili brojne amandmane i na druge predložene odredbe.

HSP-ovac Tonči Tadić predložio je, a odbor kao svoj prihvatio amandman o izboru članova tog vijeća.

Po tom amandmanu Odbor za informiranje bio bi nadležan za postupak raspisivanja javnog poziva i utvrđivanje kriterija za izbor kandidata za članove Programskog vijeća HRT-a.

Odbor bi razmotrio sve prijedloge za kandidate i uvjete za uvrštenje na kandidacijske liste, a parlametarnim klubovima dao rok do 15 dana da usuglase mišljenja oko predloženih kandidata.

Ako oporbeni i klubovi vladajuće koalicije u tom roku ne usuglase mišljenja o svih 11 članova Programskog vijeća, Odbor bi predložio prioritetnu listu kandidata uvažavajući stavove i oporbenih i vladajućih klubova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačni izbor članova Programskog vijeća potvrđivao bi Sabor.

Ministar kulture Antun Vujić rekao je da je sadržaj tog amandmana ´u duhu´ amandmana koji je pripremila Vlada i izrazio spremnost da ga Vlada povuče ako odbor predloži svoj.

Jadranka Kosor (HDZ) založila se da se cijela procedura izbora članova budućeg Programskog vijeća, sadašnjeg Vijeća HRT-a, detaljno obrazloži u zakonu, a za sam predloženi zakon kazala je da nije dobar. Izbor vijeća generirat će probleme, jer će to tijelo dobiti prevelike ovlasti, kazala je.

Joško Kontić (HSLS) smatra da bi ključnu ulogu u odabiru većine članova Programskog vijeća trebale imati institucije civilnog društva, kako bi se, rekao je, ´smanjio ipak očit utjecaj politike´. Mišljenja je da bi zakon trebalo donijeti u paketu s najavljenim zakonima o telekomunikacijama i javnom priopćavanju.

Mirjana Didović (SDP) nužnim smatra jasno utvrđivanje kriterija koji kandidat po svom životopisu može podnijeti kandidaturu.

Tonći Tadić zauzeo se da HRT barem pet, umjesto predloženih tri posto od pretplate izdvoji za lokalne komercijalne televizijske i radijske postaje, kao i da se reklame s predloženih devet smanje na šest minuta po satu, također zbog zaštite komercijalnih medija.

Tome se usprotivio ravnatelj HRT-a Mirko Galić, rekavši da bi takvo pretjerano izdvajanje ugrozilo stabilno poslovanje kuće, a poslovno nestabilan HRT, rekao je, ´lako bi mogao postati i politički ovisan´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara