Odbor za ljudska prava UN-a protiv gradnje "sigurnosne ograde"

UN-ov Odbor za ljudska prava zatražio je u petak da Izrael prekine gradnju sigurnosne ograde na Zapadnoj obali, tvrdeći da ona "nameće Palestincima dodatna, neopravdana ograničenja".

U zaključcima objavljenim u petak u Ženevi, Odbor kritizira "ciljana ubojstva" osoba osumnjičenih za terorizma na okupiranim područjima, produženo zatočenje osumnjičenih koji nemaju pristup odvjetnicima i običaj izraelske vojske da koristi Palestince kao živi "štit" tijekom vojnih operacija na područjima.

Odbor sačinjava 18 neovisnih stručnjaka i okuplja se tri puta godišnje u Ženevi i New Yorku. On proučava izvješća koje redovno podnose zemlje potpisnice međunarodne konvencije UN-a iz 1976. godine o civilnim i političkim pravima, u pogledu poštivanja tog sporazuma, a zatim kasnije predaju svoje zaključke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o drugom tekstu kojeg je Odbor predao o stanju u Izraelu i prvi nakon nastavka Intifade.

Jedan visoki izraelski dužnosnik u petak je rekao da Izrael proučava alternative za plan daljnje izgradnje "sigurnosne ograde" na Zapadnoj obali, vodeći računa o američkim kritikama.

"Moguće je pronaći alternative buduće izgradnje sigurnosne ograde, vodeći računa o američkim primjedbama i volji koju jasno izražava izraelski premijer Ariel Sharon da se minimaliziraju štete koje se tom gradnjom nanose Palestincima", izjavio je taj neimenovani visoki dužnosnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara