Odbor za medije raspisuje javni poziv za 11-tog člana Vijeća HRT-a

SABORSKI Odbor za medije odlučio je danas da će raspisati javni poziv za izbor jedanaestog člana Vijeća HRT-a, koji bi u to Vijeće trebao ući umjesto Slobodana Uzelca koji je imenovan pomoćnikom ministra prosvjete.

Izbor novog člana Vijeća provest će se po istom postupku po kojemu su izabrani i ostali članovi Vijeća, kako to propisuje Zakon o HRT-u, kazala je predsjednica Odbora Željka Antunović (SDP).

Odbor je, na današnjoj sjednici, raspravljao i o provedbi Zakona o elektroničkim medijima, a od Vlade je zatraženo da, u što skorijem roku, utvrdi prijedlog imenovanja članova Vijeća za elektroničke medije.

Odbor je, na prijedlog predsjednice, načelno raspravljao i o medijskom zakonodavstvu, a Antunović je rekla da još uvijek nije jasno hoće li Vlada predložiti izmjene Zakona o medijima, ili će ga ponovno uputiti u saborsku proceduru.

Zakon o medijma, koji je Sabor donio prošle godine, Ustavni sud je nedavno proglasio nevažećim, jer ga je donijela "obična", umjesto potrebna kvalificirana većina zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjednicu je danas održao i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je jednoglasno zaključio da je potrebno donijeti poseban zakon o izboru predstavnika i vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave.

Odbor smatra da bi se ti izbori ponovno trebali održati istovremeno s prvim idućim redovitim lokalnim izborima.

Odbor je raspravljao i o lošem odazivu birača na nedavne dopunske i ponovljene izbore za predstavnike i vijeća nacionalnih manjina te predstavnike nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima lokalne samouprave.

Predsjednik Odbora Furio Radin ocijenio je kako je "najveća tajna neuspjeha izbora neažuriran popis birača".

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da manjinskim izborima nije prethodila vidljiva izborna kampanja. Vlada, tvrdi Pupovac, nije konzultirala predstavnike nacionalnih manjina kod određivanja datuma izbora.

Ideji o istovremenom održavanju manjinskih i lokalnih izbora usprotivio se potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Jakov Miletić, ustvrdivši da bi takav tajming pridonio još jednom neuspjehu manjinskih izbora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara