Odbor za nacionalnu sigurnost o HSP-ovom prijedlogu izmjene Zakona o obrani

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravio je danas HSP-ov prijedlog izmjene Zakona o obrani, ali zbog nedostatka kvoruma o njemu nije glasovao.

HSP traži da se samo jednog državnog dužnosnika ovlasti da u situacijama iznenadne opasnosti može narediti djelovanje Oružanih snaga.

Predlažu da ovlasti za uporabu i mobilizaciju Oružanih snaga budu u rukama predsjednika države, iako nemaju ništa protiv da to bude u rukama premijera, ali nikako nisu za to da o odlučuju obojica.

Jukić je istaknuo da u slučaju iznenadne opasnosti po državu nije dobra institucija supotpisa između predsjednika Republike i Vlade jer, kako je rekao, u hitnim situacijama za to nema vremena.

Zamjenik ministrice obrane Zlatko Gareljić (SDP) ocijenio je HSP-ov prijedlog "sadržajno i koncepcijski izuzetno lošim", dodavši da bi samo zakomplicirao postojeći Zakon o obrani.

Jukić je istaknuo da sadašnji Zakon predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti te da se u Hrvatskoj ne zna tko može dati naredbu oružanim snagama da djeluju u slučaju iznenadnih naleta neprijateljskih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Član Odbora Stjepan Henezi (SDP) usprotivio se Jukiću rekavši da je takva tvrdnja nerealna u današnjim okolnostima, te da je nelogično uvoditi "doktrinu iznenadne opasnosti za državu" jer takav upad aviona može biti samo teroristički čin, kao što se dogodilo u SAD-u.

"Pitanje je što onda radi Vojnoobavještajna agencija i cijeli sigurnosni sustav zemlje ako je moguća takva iznenadna agresija?", usprotivio se Jukiću i Stazić, podsjetivši da uvijek postoji dulja krizna situacija koja nagovješćuje rat.

Stazić je ocijenio kako ovlasti u rukama samo jednog čovjeka nad oružanim snagama nisu uvijek jamstvo bolje nacionalne sigurnosti.

"Sjetimo se kada je predsjednik Tuđman za vrijeme teške bolesti htio poslati oružane snage na Martin Brod, zbog čega je Hrvatska skoro došla u ekscesnu situaciju s BiH", rekao je Stazić.

"Za mene je to bio svijetli trenutak jer su tu izjavu svi shvatili ozbiljno, budući smo tada, kao što se voljelo reći, bili regionalna sila. A da tako nešto kaže današnji predsjednik, to bi se shvatilo kao vic", rekao je Jukić.

Ostao je uporan u tvrdnji da Zakon o obrani nije dobar jer Hrvatska već godinu nema Plan obrane, ni Plan uporabe Oružanih snaga, iako se, rekao je, iz proračuna izdvaja tri milijarde kuna za obranu. Jukić je podsjetio i na slab nadzor obavještajnih službi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara